Таекуон-до навлиза в Северна Корея през 1980

Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...

Таекуон-до е представено за пръв път в Корейската народнодемократична република КНДР /северна Корея/ през 1980. До тогава, Международната Федерация Таекуон-до /ITF/, основана в Република Корея /южна/ през 1966 се свеждала до приблизително дузина южнокорейски инструктори. Когато генерал Чой Хонг Хи, основателят на Таекуон-До и пръв президент на ITF, започнал разпространението на Таекуон-До на север, това принудило много от преданите му инструктори да го напуснат и да се оттеглят от ITF. Пътуването до КНДР /северна Корея/ било предвидено да се извърши паралелно с посещение в Южна Корея. Въпреки това, военното правителство на Южна Корея не дало разрешение на ITF отбора да влезне в страната. В резултат на това, някои от малкото останали инструктори напуснали ITF, тъй като все още било противозаконно южнокореец да посещава севера.

Това напускане довело до формирането на World Taekwon-Do Federation /WTF/ през 1973. Оказаният натиск от страна на военната диктатура, която управлявала Южна Корея и превратът, състоял се на 16-ти Май 1961, постепенно довели до напускането на повечето от последователите на ITF.

Представянето на Таекуон-до в КНДР в крайна сметка осигурило достъп на ITF до много талантливи корейски инструктори, които впоследствие помогнали в разпространението на този оригинален военен стил на Таекуон-до по света. След време, корейските инструктори били изпратени в редица комунистически, социалистически, както и други страни по света, в които страната имала посолства. Постепенно Демократичната Народна Република Корея оказвала подкрепа на ITF, подобно на подкрепата, която оказвала Южна Корея на WTF, включително и отпечатването на първото издание на 15-те тома на „Encyclopedia of Taekwon-Do” там.

Първата група от инструктори била обучавана от майстор Park Jung Tae. Майстор Park бил Главен Секретар на ITF и Председател на Инструкторският Комитет. Той отговарял за провеждането на семинари и международни инструкторски курсове по света. Той също се свързва с обучението на първите ученици от Япония и Китай. Майстор Park, който бил обучен лично от ген. Choi, провел специален 7-месечен курс в КНДР.  За ученици били подбрани опитни и талантливи бойци.

Знаем малко за практикуваните бойни изкуства в Северна Корея от преди прекратяването на японския окупационен период, приключил със загубата на Япония през Втората световна война. Знаем, че Корея е имала своя форма на бойно изкуство предшестваща 20век. Било преди 30 години през 1979, когато генерал-майор от армията на Република Корея и в последствие посланник, Choi Hong Hi се завърнал към родният си край, събирайки се отново със своето семейството. Ген. Choi, който бил роден в северните части на обединена Корея твърди, че е тренирал Те Кйон при своя учител по калиграфия Han Il Dong. Също знаем, че в Северна Корея след като е станала отделна държава се е практикувало бойно искуство, наречено Кьок Сул, заедно с други бойни изкуства като Джудо. Това е известно от официален член и говорител на Корейският Таекуон-До Комитет, национална управляваща структура на ITF в Демократичната Народна Република Корея. Също така Кьок Сул инструктори били изпращани и в някои от страните от Източният Блок, включително Полша.

Курсът започнал в средата на Февруари през 1981 и завършил в края на Септември. Ген. Choi и майстор Rhee Ki Ha пристигнали преди края на обучението.  Ген.Choi прекарал няколко дни в края на курса в преглеждане на резултатите и подпомагане на обучението. Бил проведен формален изпит за степени, председателстван от двамата майстора. В резултат на това 19 от 44-те участника получили IV дан, а останалите 25 получили степен III дан. Ген. Choi бил изключително доволен от работата на майстор Park Jung Tae и го повишил в VIII дан.

Скоро след приключването на изпита, новите черни колани на ITF провели първите си три демонстрации. Част от дипломираните ученици били Ri Yong Suk, Kim Ung Chol, Pae Nung Man, Hwang Ho Yong, Pak Chol Min, Hong Chol Sung, Chon Dae Yong, Han Dok San и Pak Hyok Chol. Демонстрациите се състояли в Pyongyang, Nam Po и Chung Jin. Те били изключително успешни и това продължило разпространението на Таекуон-До в Северна Корея. През годините Националният Отбор по Таекуон-до на КНДР изиграва важна роля, помагайки на ген. Choi да разпространи своето изкуство по целия свят.

GeorgeVitale

TotallyTKD issue 7

Превод: Б. Симеонов

(Visited 123 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...