Интервю с Grandmaster Hwang

Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...

Grand Master Hwang, Kwang Sung е заемал позициите на специален асистент на генерал Choi, официален говорител на Международната Таекуон-До Федерация, председател на Комитета по обединяването и Изпитният комитета , както и главен секретар на ITF. Той също така е бил и много близък приятел на генерал Choi.

Генерал Choi, Hong Hi е роден на 19-ти ноември 1918-та година. В периода от 1919г. до 1945г, Корея е била под японска окупация, която продължила до капитулацията на Япония в края на Втората Световна Война. По време окупацията, Япония се е опитала да забрани корейският език, култура, използването на корейски имена и практикуването на корейски бойни изкуства. На 13-годишна възраст, генерал Choi  изучавал китайски език, калиграфия и морална култура, като станал известен по целия свят с калиграфията.

В ранните си години, генерал Choi е имал проблеми с японските власти заради своят корейски патриотизъм. Докато е бил в колеж, той е бил принуден да служи в японската армия. Там той и неговите познати организират секретна група от корейски студенти-войници. Всички те били арестувани и изпратени в Пхенянски затвор. Именно в този период, генерал Choi решил, че ако успее да оцелее и излезе от затвора, ще създаде корейско бойно изкуство.

Десет години по-късно, на 15 август 1945 година, когато Япония се предава напълно, всички военнопленници били освободени. 1946 година генерал  Choi и неговите другари отишли от Северна в Южна Корея.Той завършил военното училище в Сеул и станал един от основателите на армията на Република Корея (South Korea ROK). Когато избухнала Корейската война през 1950 година, генерал Choi е бил командир на южнокорейска пехотна дивизия. През 1962 година, след оттеглянето си от армията, той става посланик в Малайзия.

През всички тези години, генерал Choi продължил проучванията си в областта на бойните изкуства. Верен на думите си и изпълнен с патриотизъм, генерал  Choi създава Таекуон-До, като основните му цели са самозащитата и духовното и физическо развитие. На 11 април 1955 година той кръщава официално бойното изкуство, което е създал с името TaeKwon-Do. На 4 септември 1951 година, генерал Choi основава Корейската Таекуон-До Асоциация. Двадесет и четирите тул-а (форми), които служат за фундамент на изкуството са свързани с наименувани на корейски исторически личности, което показва патриотизма и философията на генерала. През 1957 година, Таекуон-До става корейско национално бойно изкуство. То също така става неразделна част от тренировъчната програма на цялата корейска армия. Таекуон-До придобило голяма популярност и станало част от обучението в полицейските академии и училищата.

Въпреки всичко, през 1960 година генерал Choi и Таекуон-До били въвлечени в размирици. Същата година станал и военен преврат в Корея, воден от генерал Park. Той е бил лейтенант от японската имперска армия по време на окупацията, като е постъпил доброволно на служба. Генерал Choi не бил съгласен с военната революция против новото корейско правителство заради патриотичното си самосъзнание. Превратът бил успешен и генерал Park станал новият президент на Корея, като след време бил убит. Военната администрацията на генерал Park започнала да оказва натиск върху генерал Choi, Taekwon-Do и ITF. Генерал Choi се оттеглил от армията като генерал (с две генералски звезди) и станал посланник на Корея в Малайзия, но животът му бил застрашен от новата военната администрация. След борбата му с Япония, той започнал борба с новата корейска военна диктатура. За да спаси ITF и Таекуон-До, се наложило да напусне страната си.  През 1974 година той решил да премести ITF в Канада.

След създаването на Taekwon-Do, генерал Choi го разпространил по целия свят. Колко работни места са били създадени покрай това бойно изкуство? Без трудът на генерал Choi, аз никога нямаше да стана инструктор. Моите шест деца обичат Taekwon-Do и цялото ми семейство извлича ползи от него, точно както много други семейства по света. Помислете за ефекта му върху бойните изкуства и TKD Times. Без него, това списание нямаше да съществува. Изумително е колко работни места са били създадени покрай Taekwon-Do и приносите, които то има за човечеството.

Taewkondo е част и от Олимпийските игри. А какво се случи с Международната Таекуон-До Федерация (ITF) след смъртта на генерал Choi? В негова памет аз записах историята му. Направленията в Taekwon-Do трябва да се обединят, но преди сливането с WTF(Световната Таекуон-До Федерация), първо ITF трябва да стане единна. DPRK (Севрна Корея)  и ROK (Южна Корея) трябва да положат взаимни усилия за това сливане. Генерал Choi бе казал „Когато двете Кореи се обединят, тогава естествено и Taekwon-Do ще бъде единно.” Сливането на Taekwon-Do може да бъде и отправният камък в обединението на Корея. Корейците имат 5000 години история. Нашата страна има силни бизнес позиции и разполага с върхова индустрия, пример за която са марки, като Hyundae, Samsung и много други. Корея е горда, че е родна страна на Taekwon-Dо, но трябва да се срамува от това, че то изкуството е разделено на два варианта (WTF и ITF). Октомври месец 2001 година бе свикано събрание на високо политическо ниво между Северна и Южна Корея. Това беше и първата среща между ITF и WTF. Преди смъртта си, генерал Choi бе щастлив да разбере, че е планирана такава среща. Срещата мевду ITF и WTF относно обединяването на изкуството се  проведе Ноември месец 2002 година в Колорадо Спрингс – пет месеца след смъртта на генерала.  Д-р. Kim Un Yong, президент на WTF, отправи предложение към ITF. Извън мястото на срещата бяха дошли стотици Taekwon-Do майстори, повечето от WTF. ITF беше представен от заместник секретаря Lee Sung Sung, президента на федерацията Chang ung и аз (Hwang Kwang Sung) председател на комисията по сливанията. Grand Master Woo Jin Jung и д-р Kim Hae Young също присъствала, за да помогнат и да наблюдават преговорите.

Бих желал да спомена последните думи на генерал Choi Hong Hi (неговата воля):

„Аз съм човека с най-много последователи в света. Аз също така съм най-щастливият човек, който е успял да направи всичко в живота си. Щастлив съм, че дойдохте. Господин Chang Ung тук ли е? Г-н Rhee Ki Ha, радвам се, че дойдохте. Радвам се, че синът ми и дъщерите ми ви харесват толкова много.

Предполагам, че знаете, че г-н Chang Ung  е най-високият от нас и също така е на най-висока позиция в ITF. Ако бях толкова висок, колкото него, щях да имам по-малко противници; както и да е, моето тяло е толкова малко и за това имах много опоненти. Въпреки това, сам  нямаше какво друго да направя, освен да се боря с тях в продължение на толкова много време.

Но аз никога не се уморих, защото справедливостта беше на моя страна.

Аз винаги съм се притеснявал относно наследника на президента; въпреки това мисълта ми с лекота се спира на г-н Chang Ung. Г-н Hwang Kwang Sung, вашата задача, като говорител и председател на Комисията по сливането е изключително голяма и значима. Моето желание е Taekwon-Do да бъде обединено. Моля да се отнесеш към задълженията си отговорно.

Г-н Park Jong Soo емигрира в Канада през 1967. Преди това, той преподаваше Taekwon-Do в Европа.  Аз отидох в Канада, където г-н Park бе отседнал, оставяйки децата си без да ги уведомя. Тогава Taekwon-Do не беше толкова разпространено, за това казвах да гравират символите на Taekwon-Do на ковчега ми. Сега вече Taekwon-Do се развива много бързо.

Обичам г-н Tom MacCallum. Винаги съм се притеснявал да не почине преди мен. Ако това стане, много съм мислил, как бих могъл да помогна на семейството му. Той има специален принос към ITF. Аз нямам никакви тайни с него. Благодаря ти много за всичко, което си направил. Обичам те.

Г-н Leong Wai Meng е много съвестен човек. Той има голям принос в

преподаването на Таекуон-До. Тъй като видях, че неговите финанси са в добро състояние, аз извадих името му от списъка с акционерите на Фондацията Чанг Хон (Chang Hon Foundation).

Г-н Hwang Jin се справя изключително добре по стъпките на г-н Chon Jin Sik. Именно за това аз го назначих като член на Консултативният комитет. Моля да увеличите броя на членовете на този комитет на девет. Там назначавам г-н Jong Jae Hun.

Мои последователи, без Корейската Народна Демократична Република, Taekwon-Do никога нямаше да съществува. Трябва да знаете това. ITF е международна организация и като такава, трябва ли да се обвързва с идеология (необходимо ли е да спорим за идеологията?)? Организацията на обединените нации принадлежи ли на негрите, само защото генералният и секретар е чернокож? Моля откажете се от подобни идеи. Taekwon-Do трябва да е с център Корея.

Трябва да кажете на хората чрез интернет, че не съм простил на Jung Hwa. Аз му прощавам, като баща, но като таекуондист няма да мога никога да му простя. Ако той не се извини на таекуондистите из целия свят, никога няма да му бъде простено. Трябва да публикувате това съобщение в интернет възможно най-скоро, докато още съм жив.

Taekwon-Do ще съществува вечно…”

(16.30 ~ 17.10) 11-ти Юни 2002г.

В болница в Пхенян, Северна Корея

Последните думи на ген. Чой са дадени без редакция  така както са предоставени от GM Hwang.

Превод: Б. Симеонов

(Visited 71 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...