Актуален статут на ITF – интервю с GM Trân Triêu Quân

No votes yet.
Please wait...

ИНТЕРВЮ С ПРЕЗИДЕНТА НА ITF ОТНОСНО НАЙ-АКТУАЛНИЯ ЮРИДИЧЕСКИ СТАТУТ НА ITF

  (October, 18th, 2007)

/ОБЯСНЕНИЯ ЗА ОТСЪЖДАНИЯТА НА АВСТРИЙСКИЯ И КАНАДСКИЯ СЪД/

 Въпрос:    Майстор Тран, в най-скорошното си съобщение към Националните Организации, което също е публикувано на сайта на ITF, Вие обявявате, че съдийте в Канада и Австрия са се произнесли в полза на ITF по три важни съдебни дела. Нека в това интервю да разгледаме по-отблизо темата за юридическия статут на ITF.

Майстор Тран:   От както новините за съдебните решения бяха публикувани в сайта, ние получихме много положителни отзиви от хора по целия свят, но също така възникнаха и някои въпроси. Всички знаем, че юридическите въпроси не са лесно разбираеми, така че съм щастлив, че имам възможността да изясня ситуацията до възможно най-висока степен за всички, които се интересуват от Таекуон-до и от ITF.

Related document 1:
Legal Status Timeline (PDF document, 167 kB

Въпрос:   Бихте ли ни казали какво подтикна Управитения Съвет на ITF да предприеме съдебни действия срещу Майстор Чой Джунг Хва?

Майстор Тран:   Майстор Чой Джунг Хва използваше името ITF и беше регистрирал като запазени марки логото с “юмрука” и “дървото” – символи, които се идентифицират с организацията, но той не е имал юридическото право да го осъществи.

Тези  съдебни действия срещу Майстор Чой Джунг Хва започнаха още преди смъртта на Генерал Чой, защото той не искаше да изгуби правата за тези символи, използвани от организацията през толкова много години. Екипът на ITF, избран на Варшавския Конгрес през юни 2003 г., се разбра, че върху нас е паднала отговорността да завършим тези съдебни дела. Ако бяхме изоставили тези дела  Майстор Чой Джунг Хва щеше да бъде в позицията да спре ITF и неговите членове да ползват името “ITF” както и логата с “юмрука” и “дървото”.

Въпрос:    Разбрах, че всъщност делата в Канада срещу Майстор Чой Джунг Хва са две.

Майстор Тран:   Да, и изходът и от двете бе положителен.

Върховният Съд на Онтарио издаде съдебно предписание, което възпрепятства Майстор Чой Джунг Хва и неговите хора да ползват името ITF /или всякакви подобни имена/. Също така съдът му нареди да плати на ITF всички приходи спечелени от ползването на името ITF.

Другото дело бе разгледано от Федералния Съд на Канада и се отнасяше за регистрираните марки използвани от ITF /логото на ITF с “юмрука” и логото с “дървото”/. Съдията реши, че тези марки принадлежат на ITF.

Канадските ни адвокати са инструктирани да предприемат всички необходими действия за да бъдем сигурни, че тези решения се спазват.

 Related documents:
2. Ontario Superior Court of Justice – Default Judgement vs. Master Choi 2007 07 25
(PDF document, 1,54 MB)
3. Canada Federal Court – Reasons for Judgement and Judgement vs. Master Choi 2006 12 05
(PDF document, 680 kB MB)

Въпрос:   Очевидно има някои хора, които мислят, че е нелоялно към Генерал Чой да предприемате тези съдебни дела срещу сина му.

Майстор Тран:   Както казах по-рано в това интервю, на първо място, самият Генерал Чой даде инструкции ITF да заведе тези две дела срещу Майстор Чой Джунг Хва. Така че като доведохме тези две дела до край, всъщност ние още веднъж доказахме нашата лоялност към Генерал Чой. Генерал Чой основа ITF и й даде Конституция. Той създаде Текуон-До със съществената философия и ни научи да живеем с принципите на тази философия. Той ни насърчаваше да се борим за правдата и справедливостта. Мога да ви уверя, че взетите решения от ръководния екип на ITF винаги са се основавали на тези принципи.

Въпрос:   В Европа също е имало съдебни дела, но резултатът не винаги е бил положителен за ITF.

Майстор Тран:   Това е вярно, но трябва да кажа, че винаги сме вярвали, че истината ще излезе на яве и, че ще имаме положителен резултат на края.

Въпрос:   На пример, през 2003 група от три ITF Национални Федерации от Европа /Германия, Полша и Испания/ са изискали съдебно предписание за спиране на групата на Чанг Унг да проведе тяхното световно първенство в Солун /Гърция/, но предписанието не е било дадено.

Майстор Тран:   Всъщност, съдията решил, че няма юрисдикция, защото първенството се провеждало в Гърция, и така отказал да гледа делото. Обаче е интересно да се отбележи, че е заявил, че защото г-н Чанг Унг не е бил избран според Конституцията на ITF, той не е имал юридически статут свързан с ITF.

Въпрос:   И през 2004г. ITF е изискал съдебна заповед за изгонването на представителите на групата на  Чанг Унг от офисната сграда на ITF във Виена, но това искане е било отхвърлено.

Майстор Тран:   Да. Областният Съдия Маг. Александер Врагович прие обяснението на страната на Чанг Унг, че въпреки, че са действали в разрез с Конституцията на ITF като са го провъзгласили за президент, те са поправили грешката с техни по-нататъчни действия. Ние обжалвахме това решение.

 Въпрос:   Решението на Съдия Клугер от Градския Съд във Виена повлия ли на този случай?

Майстор Тран:   Според информация, която получих от Майстор Вайлер, че  Съдия Клугер е инструктирала Областния Съд да вземе пред вид скорошното решение на Градския Съд в наша полза  докато разглежда нашето обжалване. За това още нямаме резултат от това обжалване.

Въпрос:    Бихте ли ни казали защо Управителният Съвет на ITF реши да предприеме съдебни действия срещу групата на Чанг Унг?

Майстор Тран:   Нашият основател, Генерал Чой Хонг Хи, създаде ITF като юридически-конституционна организация с Конституция. Като провъзгласиха г-н Чанг Унг за президент на ITF, вместо да се проведе действително гласуване, тази група действа в разрез на Конституцията. Г-н Чанг Унг претендира, че е президент на ITF и представител на всички негови членове и трениращи, но това просто не е вярно.

Това е етически проблем, но също така е и юридически проблем, така че ние предприехме съдебни действия за да разрешим юридическия проблем.

Въпрос:    Можете ли да дадете малко повече подробности за това дело?

Майстор Тран:   Разбира се. Това дело е изключително важно след като беше изискано съдът да реши кой Конгрес и избор на длъжностни лица на ITF е легален, следователно, кои са легитимните ръководители на ITF.

Решението на Съдия Маг. Сузане Корн от Местния Съд за гражданско право от септември 2005 г. потвърди избора от Конгреса във Варшава от 2003 г., но това беше решение по подразбиране. Групата на Чанг Унг обжалва присъдата, твърдейки, че не са получили документи от съда и за това не са могли да подготвят защитата. Съдът прие да разгледа обжалването.

Най-скоро обявеното решение на Гражданския Съд на Виена от август 2007 г. от Съдия Клугер потвърждава, че Конгресът на ITF, проведен във Варшава /Полша/ през 2003 г. е бил законен според Конституцията на ITF и, че членовете на Управителния Съвет избран по онова време /и преизбран на Конгреса от юни 2007 г./ са легитимните ръководители на ITF.

Адвокатът ни от Австрия ни казва, че съдията също е инструктирал Областния Съд да разгледа нашето обжалване като има предвид нейните заключения.

 Related documents:
4. Judgement by default Austrian Court certified translation 2005 10 27
(PDF document, 43 kB)
5. Report decision first instance Austrian Court 2007 09 30 – German
(PDF document, 933 kB)
6. Report decision first instance Austrian Court 2007 09 30 – English Translation
(PDF document, 40 kB)

Въпрос:    Защо според Вас Гражданският Съд се произнесе в полза на ITF?

Майстор Тран:   Пътувах до Виена да свидетелствам по това дело и мога да ви кажа, че бях доста впечатлен от съдебните процедури.

Съдия Др. Кругер отдели време да изслуша внимателно всеки един свидетел, появил се пред нея и да проучи всички документи представени на съда. Тя написа решение от 20 страници, което формулира въпросите, по които й е било изискано да отсъди, преразглежда историята на ITF от 2001 г. и прави дълбок анализ на доказателствата.

Ето няколко важни точки, които съдията споменава за да обоснове решението й в наша полза:

  • Когато Генерал Чой умира, г-н Ръсел МакЛелан като Старши Вице Президент става действащ президент според разпоредбите на Конституцията на ITF;
  • Не може със сигурност да се твърди, че Генерал Чой е изразил желание г-н Чанг Унг да го наследи като президент на ITF, но, при всички положения, този въпрос няма връзка с по юридическите въпроси в това дело;
  • Г-н Чанг Унг никога не е избиран за президент на ITF. Той просто е започнал да действа като такъв;
  • Описаният от Майстор Леонг Вай Менг “конгрес”, проведен на паметната служба не дава никаква съществена информация на съда. Той също свидетелства, че избор за президент се е провел в Солун и, че г-н Чанг Унг е бил избран за президент. Въпреки това показнията на Майстор Леонг Вай Менг си противоречали с тези на г-н Чанг Унг, който потвърдил, че в Солун не е имало избор. Тъй като г-н Чанг Унг твърди, че е президент на ITF, съдът взе за верни неговите показния пред тези на Майстор Леонг Вай Менг, който твърди, че е член на Управителния Съвет;
  • Така или иначе г-н Ръсел МакЛелан, действащ президент по онова време не е разпратил покани за общо събрание в Пхенян във връзка със 100-дневната паметна служба в Пхенян. Всъщност, когато той разбрал, че службата е превърната в заместител на общо събрание, г-н Ръсел МакЛелан е отбелязал, че г-н Чанг Унг няма право да бъде представян като президент на ITF или да предприема каквито и да било действия от името на ITF;
  • ITF е дружество съгласно Законите на Австрия, притежаващо централен офис, намиращ се във Виена и разпоредби /Конституция и закони/, които трябва да бъдат спазвани. Така нареченият конгрес на паметната служба ни в най-малка степен не се основава на тези закони. Съдията нямаше нужда да решава дали някои решения взети на това събрание са валидни, тъй като те са били недействителни от самото начало. Точно за това съдията реши, че няма нужда да обръща вннимание на това какво в действителност се е случило на паметната служба.;
  • Беше установено, че изборът на Конгреса във Варшава се е провел в съответствие с Конституцията и законите на ITF и съдията обяви, че този избор е валиден.

Решението на съдията от Гражданския Съд потвърждава това, което казахме през цялото време и претенциите на  г-н Чанг Унг, че той е президента на ITF са били компрометирани.

Със сигурност сме удовлетворени от този положителен завършек, но както казах по-рано, ние винаги сме вярвали, че рано или късно истината щеше да се установи и справедливостта да възтържествува.

 

Въпрос:    Но какво ще стане ако другата страна реши да обжалва това решение?

Майстор Тран:   Всъщност те са подали иск за обжалване. Въпреки това, тъй като и двете страни имаха достатъчно време да подготвят и представят на съдията всички свои доказтелства, не смятам, че накои нови факти могат да обосноват обжалването.

Адвокатът ни във Виена ни информира, че обжалването най-вероятно ще засяга само юридическите аспекти на делото, тъй като съдията на първа инстанция вече е установил фактите на делото. Също бих посочил, че съдията не повярва в правдоподобността на показнията на г-н Чанг Унг и неговите поддръжници. Най-важното е, че тя заяви, че само ръководният екип на ITF винаги се е опитвал да действа съгласно Конституцията на ITF и законодателството в Австрия.

 

Въпрос:    Тъй като ITF няма неограничени финансови ресурси, разумно ли е да се харчат пари за адвокатски хонорари и разноски по дела?

Майстор Тран:   Вярно е, че трябва внимателно да разчетем бюджета /най-вече защото групата на Чанг Унг взе 160 000 USD от сметката на ITF/  и, същевременно се нуждаем от всичките ни средства за да модернизираме структурата на организацията и да предоставим допълнителни услуги на нашите членове.

Въпреки всичко вярваме, че борбата за истина и справедливост си струва инвестираните време и пари. Попитайте се сам: Как можехме да постъпим по друг начин и да бъдем вярни към клетвата на ученика: “Ще защитавам свободата и справедливостта”? Въпрос на принцип е.

Като ръководители на организацията сме отговорни пред всички наши членове да изясняваме  подобни ситуации. Тогава ще бъдем свободни да се съсредоточим върху това, което е важно: да тренираме Таекуон-До и да живеем Таекуон-До начин на живот.

 

Въпрос:    И така какви са следващите стъпки на ITF? /Говоря за юридически стъпки./

Майстор Тран:   Следвайки логоката, следващата стъпка би трябвало да бъде иск към съда да изгони групата на Чанг Унг от офис сградата на ITF във Виена и да върнат сградата на легитимната ITF.

Също има и въпрос за незконно присвоени пари от групата на Чанг Унг / 160 000 USD изтеглени от банковата сметка на ITF, например/. Възнамеряваме да поискаме от съда да им нареди да върнат парите, които по право принадлежат на ITF.

Въпрос:    Има ли други действия, които ще предприемете като резултат на това съдебно решение?

Майстор Тран:   Преди бях пращал писма до Президента на МОК, до членовете на Етическата Комисия на МОК, както и до Президентите на Генералната Асоциация на Международните Спортни Федерации /GAISF/ и до WTF да ги информирам за неетичните и незаконните действия на г-н Чанг Унг и неговата група. Постоянно ще им изпращам актуална информация за ситуацията, включително копия от официални документи свързани със съдебните решения. Също възнамеряваме да изискаме GAISF официално да признае ITF.

Въпрос:    Майстор Тран, какво бихте казали на всеки, който е член на друга Таекуон-До организация или на този, който в момента не е член на никаква организация.

Майстор Тран:   Преди всичко ще ви кажа, че ITF приветства с добре дошъл всички трениращи Таекуон-До. Без значение в коя страна живеят, какъв език говорят, на колко години са, дали са бедни или богати, или какви политически възгледи споделят.

Това, което е важно те да искат да тренират Таекуон-До при демократично функционираща организация, която уважава членовете си и работи в тяхна полза, да уважават Конституцията, разпоредбите, политиката и процедурите на ITF.

Ако възнамерявяте да се присъедините към ITF, ви предлагам да погледнете какво сме свършили за повече от четири години, след Конгреса във Варшава. Прочетете речта, която съм произнесъл на този Конгрес през 2003 г., която очерта нашите планове и речта, която произнесох след като аз и другите членове на Управителния Съвет бяхме преизбрани миналия юни. След това погледнете и Съобщенията на Президента от 2003 г. насам. Скоро ще разберете, че сме изпълнили всичко, което сме казали, че ще направим. /Документите са налични на официалния сайт на ITF./

Пример, който мога да спомена е обещанието ни да подобрим качеството на състезанията на ITF. Нашият Комитет по Турнирите беше много активен и, със задоволство ще кажа, че е постигнат голям прогрес през последните четири години. На последното Световно Първенство за мъже, жени и юноши в Квебек /Канада/ състезателите бяха доста впечатлени от подобренията.

Други постижения включват въвеждането по-ефикасен бизнес подход към ръководенето, засилено наблягане на демократичните практики във всички организации, членки на ITF, ясно дефинирани политика и процедури, които справедливо се прилагат на всички, обучение на инструктори как да преподават “До” на учениците си. Въведохме Лидерски Лагери и нови семинари даващи информация за теми, които подпомагат Националните Организации да действат по-ефективно, и бяха проведени много повече Международни Инструкторски Курсове на различни места по целия свят.

Екипът на ITF имаше големи планове през 2003 г. и доказахме, че сме способни да реализираме нашите планове. За следващите четири години също имаме големи планове. Ние ще продължаваме да работим да направим ITF по-добра и дори до по-голяма степен отговаряща на нуждите на своите членове.

Въпрос:    Както споменахте, в последните години много повече се е наблегнало на философията на Таекуон-до, на “До”.

Майстор Тран:   Да, “До” е иключително важен аспект на ITF Таекуон-До.

Генерал Чой написа, че “До” е било до известна степен пренебрегнато за сметка на повече технически аспекти на Таекуон-до. Както той посочи, съществено важно е да се изучава и прилага “До” в живота ни за да извлечем всички ползи на тренирането на Таекуон-до.

Като преподаваме “До” ние учим учениците си да ползват всички инструменти, които нашият Основател ни е дал да градим по-добър живот и да създаваме по-мирен свят.

 

Въпрос:    Какво ще стане ако съм тренитрал Таекуон-до известно време и съм защитил черен колан при друга организация? Ако реша да се присъединя към ITF, ще ми бъде ли признат черния колан? Ще бъда ли “наказан” като бъда понижен в степен?

Майстор Тран:   Очевидно това е правен въпрос. Всички знаем колко време и усилия коства да се защити черен колан. В ITF приемаме, че в традициите на бойните изкуства, учениците дължат уважение на учителите си, така че е естествено те да следват там, където учителите ги водят.

Мога да ви уверя, че няма “наказание” за времето прекарано като член на друга организация, и ние с удоволствие разглеждаме молбите на притежателите на черни колани от всички организации, които сега искат да се присъединят към ITF.

Защото такива случаи възникват, ITF е установила официална политика за признаването на степените на черния колан, дадени от други организации. Всеки случай се разглежда по отделно и решението се взима въз основа на тази политика. За да улесним тяхното интегриране, ние сме изработили специални правила за притежаващите черни колани от други организации. Необходимото време за доставяне на заместващия сертификат за черен колан бе съкратено, а цената бе намалена.

Казано по този начин, мисля, че е очевидно за всички, че не можем да признаем степен дадена по политически причини или ако този човек не е отделил необходимото време да тренира както е редно или степента е дадена без строг изпит.

Ако бяхме признали подобни случаи, щяхме да изгубим цялата правдоподобност и черните колани на ITF много скоро нямаше да имат никаква стойност. Също съм сигурен, че всички ще се съгласят, че нямаше да бъде честно спрямо тези ученици тренирали упорито в продължение на години и са изпълнили всички изисквания са получването на всяка степен.

Така че ако искате да се присъедините към ITF трябва да се свържете да организацията-членка на ITF във вашата страна. Също можете да влезете в контакт с Комитета по Посрещане в ITF, председателстван от г-н Хуан Ферандо или с Майстор Вим Бос, Генерален Секретар за административни въпроси. Информация за техните координати може да намерите на уеб сайта на ITF.

Въпрос:    И последни думи?

Майстор Тран:  Ние ще продължаваме да работим и да подобряваме нашата организация в унисон с успешната ни визия: ITF принадлежи на членовете си. Тя работи за своите членове и със своите членове!

С упорит труд и постоянство всеки един от нас може да има по-добър живот и да допринесе да направим света по-добро място.

ITF Таекуон-до може да ни помогне да постигнем тези цели.

ITF наистина е това, което нашият лозунг гласи: “Да се научиш на изкуството на живота.” 

(Visited 34 times, 1 visits today)
No votes yet.
Please wait...