Етичният кодекс в Карате (Dojo Kun)

Rating: 6.0/6. From 2 votes.
Please wait...
 1. Преследване на съвършенство на характера.
 2. Доверие.
 3. Старание.
 4. Уважение към другите.
 5. Въздържане от агресивно поведение.

Преследване на съвършенство на характера

Първият принцип, „Преследване на съвършенство на характера”, показва, че Карате-До не включва само физическите аспекти. През суровият тренировъчен процес учениците изграждат своя дух. Заедно с изграждането на свирепият състезателен дух, практикуващият трябва да осъзнае, че притежава голяма сила и е недопустимо да я използва, както и научените карате техники срещу непосветените в изкуството. Каратеката трябва да се стреми към пълна концентрация на ума и тялото си, както и върху движения. Изковавайки своят дух в лицето на предизвикателствата осигурява на практикуващият ползи за цял живот. Дори и на старини, когато тялото не може да се движи добре, характерът продължава да се развива.

Доверие

Доверието се свързва със силните самурайски традиции и със  въздействието на Конфуцианството върху бойните изкуства. В този смисъл, доверието, за което се говори е именно това доверие, което трябва да бъде насочено към инструктора и по-старшите. Учениците трябва да имат доверие в тях винаги, точно както самураят се е доверявал изцяло на своят феодал. Въпреки, че изглежда необичайно в днешно време, неоснователно е да се очаква инструкторът да се раздаде изцяло и да предаде всичко, което зане на ученици, които очевидно биха напуснали при най-малката причина. Доверието в инструкторът ще бъде възнаградено чрез постоянното и продължително предаване на умения на учениците. Тази връзка между ученика и учителя е изключително ценна и представлява основата в изучаването на отношенията между хората.

Старание

Старанието в доджо етиката се свързва с пълното посвещаване на усилията, които са нужни за постигането на вещина в Карате-До. Няма случай, в който уменията да бъдат постигнати без сериозни усилия от страна на практикуващите. Старанието трябва да бъде реално, а не престорено. Сериозните ученици се разпознават лесно от инструктора.

 

Уважение към другите

Уважението към другите е неразделна част от японските бойни системи. Практикуването на бойни изкуства е обвързано с уважението, което е отражение на формалната същност на японците и това си проличава осезаемо по време на тренировките и конкретно в присъствието на други хора. Етикета в дождото е сравнително добре установен; Той изисква при влизане в доджото всеки да спре и да се поклони в памет на починалите майстори, чиито снимки често са закачени на стената на доджото. Преди началото на всяка тренировките учениците и инструкторите се подреждат пред снимките на майсторите, застават на колене и медитират (mokuso). Те се покланят пред паметта на починалите майстори и след това един на друг от клекнала позиция (seiza). Уважението е неразделна част и от останалата част от тренировката. Винаги, когато за едно упражнение, форма (ката) или техника са нужни двама, те винаги започват и завършват с поклон (rei). В допълнение към това, церемонията с поклоните се извършва и в края на тренировката след кратка медитация.

Въздържание от агресивно поведение

Това е отговорността на всеки каратека да се ”въздържа от агресивно поведение и насилие”, тъй като трениран боец може да нанесе сериозни наранявания на другите. Основната цел на Карате е самоосъвършенстването, като това включва и осъвършенстване на собствения характер и поведение. В някои ситуации, когато се налага да се защитавате може да няма друг алтернативен начин за реакция. Въпреки това, традицията, която е предавана от великите майстори гласи, че ако след живот посветен на тренировки нещо ги принуди да използват насилие, то това би означавало, че те са се провалили, независимо колко правилно е било това тяхно действие.

 

В днешно време е много трудно да бъде обяснено това въздържание от насилие. Много хора започват да практикуват Карате-До с целта да нараняват другите и искат да разберат как да постигнат това за възможно най-кратък период от време. Поради тази причина те трябва добре да запомнят и разберат етиката и традициите в изкуството и да ги предават на по-младите.

Превод: Б. Симеонов

(Visited 381 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 2 votes.
Please wait...

One thought on “Етичният кодекс в Карате (Dojo Kun)

 1. Етикетът в Доджото и отношенията в него

  Карате се преподава в тренировъчни зали, наречени „Dojo/Доджо”. Доджото може да се прояви под множество форми, от училищна зала до адаптирана алея за боулинг и дори мазе. Не е важна формата или размера на доджото, а отношението на учениците към мястото, където се обучават. Доджото е почти свещенно място.
  Повечето доджота отделят определено време за медитация. Тренировката на някой места започва и завършва с медитация, като това може да продължи от няколко минути до половин час. В края на медитацията и в края на тренировката ученикът трябва да се поклони в знак на уважение.
  Уважението е неразделна част от Карате-До и то се показва на всички нива. По-ниските степени показват своето уважение към по-старшите и най-вече към „Сенсея/Учителя”. Тези жестове представляват формализиран ритуал, който е неразделна част от етикета на Карате-До, който определя поведението в доджото, по време на спаринг среща и на състезания.
  Етикетът би бил само една празна черупка от телодвижения, докато не му бъде придаден смисъл от отношението на учениците към него. В изграждането на позитивното отношение на учениците ние трябва да акцентираме едновременно на всички качества – уважение, учтивост, вежливост, търпение, смирение, както и на желанието на ученикът да развие своите умения до пълният им потенциал.

Comments are closed.