История

Евроатлас е един от първите клубове по Таекуон-до в България. Основан е от Станимир Пеев I дан в гр. София през 1990. Тренировките се провеждат в залата на Биологическия факултет и Минно-геоложкия институт. Тренира се всеки ден и залата често се оказва тясна за големия брои практикуващи. Клубът участва успешно на първия републикански турнир по Таекуон-до „Таекион” в гр. Ст. Загора през април 1991, където са спечелени първите медали. Корейският инструктор Ким Унг Чол VI дан води тренировки всеки петък и провежда редовно изпити за технически степени до заминаването си от България през 1992. Това е периодът на най-бурно развитие на клуба.

Ст. Пеев защитава II дан и издава книгата „Силата на атаката I“ през 1992. Това е първата книга за Таекуон-до издавана у нас и остава актуална до днес. За периода 1993 – 1995 Ст. Пеев е избран за изпълнителен директор на БФТ и защитава III дан пред Сок Мин Чол VI дан. Всичко приключва през есента на 1996 когато официалното му оттегляне от Таекуон-до е факт!

През този период една част от трениращите в Евроатлас вече са с черни колани, няколко състезания зад гърба си, спечелени медали и много натрупан опит.

Оставайки без инструктор голяма част от членовете на Eвроатлас начело с Б. Атанасов II дан и Ст. Бояджиев I дан търсят къде да продължат. Решението се оказва съвсем наблизо в залата на ВИАС, където Таекуон-до клуб АБЦ се бори да оцелее под ръководството на Кр. Гергинов IV дан и Ас. Асенов IV дан.

През есента на 1996 Евроатлас се присъединява към АБЦ. Същото прави и групата по Таекуон-до на клуб Балкан с инструктор С. Панчев II дан. Това дава тласък на АБЦ да стане водещ клуб по Таекуон-до в гр. София. През 1997 в България отново идва Ким Унг Чол VII дан. В продължение на 6 месеца той води ежедневни тренировки в залите на клуб АБЦ и НСА. Резултатите не закъсняват и в края на 1997 Б. Атанасов защитава III дан  и поема функциите на Ас. Асенов след отделянето му от АБЦ /през 1998 преминава към WTF/.

В следващите две години Б. Атанасов работи съвместно с инструкторите и съдиите в АБЦ по организацията, провеждането и участието в турнирите по Таекуон-до от календара на БФТ. В сформирания екип се открояват имената на С. Панчев III дан, Ст. Бояджиев II дан, К. Кукушев I дан,  М. Трифонов I дан и М. Йорданов I дан. Съвместно провеждат една запомянща се демонстрация по Таекуон-до пред полицейската школа в Симеоново на 24 януари 2000.

След завръщането на Ким Унг Чол през 1999 отношенията в АБЦ са напрегнати, а забраната на Кр. Гергинов към инструкторите за създаване на собствени клубове и рестриктивната му политика към повишаване в степен води до отделяне на няколко инструктора с част от групите от АБЦ. Повтаря се случилото се с Ас. Асенов две години по-рано.

През лятото на 2000 Б. Атанасов и К. Кукушев след съгласие от страна на Ст. Пеев за ползване на името регистрират Таекуон-до клуб ЕВРОАТЛАС. Клубът развива корейското бойно изкуство Таекуон-до по модерен начин, съответстващ на времето, в което живеем. Съчетава в едно източната традиция и модерния начин на мислене. Първата стъпка в тази посока е регистрирането на домейна euroatlas.org, които комфортно се настанява върху обновената емблемата на клуба. За рожден ден на клуба се счита датата 16.05.2000. Първият подкрепил новият клуб е Р. Харитонов / БТСДА – Tang Soo Do/. Той предоставя залата на 132 СОУ за провеждане на тренировки.

Евроатлас подава официална молба за членство към БФТ, която дори не бива разгледана. Президента на БФТ в лицето на М. Богданов IV дан не дава ясно обяснение за случая. В последствие се изяснява, че в БФТ, където Кр. Гергинов V дан е вицепрезидент за Евроатлас няма място. Това става повратен момент в развитието на клуба.

Изходът от сложната ситуация в ерата на интернет се оказа само на няколко клика разстояние. След консултация с altavista.com за международните организации по Таекуон-до и размяната на кореспонденция по e-mail с някои от тях, Евроатлас става член и представител за България на International Taekwondo Union. Изборът не е случаен. Това е международна организация от нов, отворен тип развиваща стила Таекуон-до практикуван от Евроатлас, предлагаща модерна схема за провеждане на изпити за технически степени и издававаща международни сертификати.

Евроатлас става първият независим клуб по Таекуон-до в България – международно сертифициран от началото на 2001. Съвместната работа с ITU силно променя начина на мислене и вижданията за бойните изкуства, федерациите, майсторите, степените и бизнеса около Таекуон-до на всички в Евроатлас. Оказва се, че много от идеите и решенията предлагани от Американците не са ефективни, тъй като просто са „изпреварили времето си” за България.

Тренировките се провеждат в спортен център „Триадица”, а от 2002 на стадион „Г.Аспарухов”
/Герена/. Членовете на клуба нямат възможност за участие в мероприятията провеждани от БФТ. Независимо от това Евроатлас продължава да работи съвместно с клубовете Сердика и ЦПТК, които в последствие напускат БФТ.

Активното участие на клуба в организационното развитие на Таекуон-до в България започва през 2005. Заедно с други клубове напуснали БФТ – Багатур, Варна, ЦПТК и Сердика  участва в поредица открити турнири. Обсъжда се и учредяването на „Българска федерация по традиционно Таекуон-до” подкрепяща ITF-C /master C. J. Hwа/. В последствие Евроатлас оттегля подкрепата си към БФТТ поради факта, че начело на тази организация застава човек нямащ нищо общо с Таекуон-до, а плътно до него стои друг негов „земляк” и силно компрометиран в миналото си таекуондист.

Последва учредяването на  „Българска асоциация по Таекуон-до” /БАТ/ в края на 2006. За Президент на БАТ е избран В. Игнатов II дан от ЦПТК, а в управителния съвет са още М. Илиев III дан и Б. Атанасов V дан от Евроатлас. Наличието на 23 сертифицирани носители на черен колан от Евроатлас дава възможност на БАТ да покрие изискванията за членство към ITF-V /master T. T. Quan/.

БАТ е приета за член на ITF-V от 2007. Евроатлас постепенно въвежда нови национални и международни мероприятия в календара си. Инструктори от клуба участват на международния семинар Master Class във Варна с GM Choi Jung Hwa.

През февруари 2008 Б. Атанасов V дан участва в 31 – международен инструкторски курс в гр. Солун /Гърция/, където получава Сертификат за международен инструктор към ITF. През март Евроатлас е организатор и домакин на турнира “Купа Левски 2008″. Б. Атанасов е избран за треньор на националния отбор взел участие на европейското първенство в гр. Вроцлав /Полша/. През годината БАТ е приет за член на A.E.T.F, но изпитва сериозен недостатък на демократичност в управлението си, а в края на годината се оказва в пълен колапс.

Новата 2009 стартира със създаването на Българска Таекуон-до Федерация /BUTF/ с президент Б. Атанасов V дан. В ръководството на организацията са още Е. Боянова, М. Трифонов, К. Кукушев и Й. Филев. BUTF работи съвместно с  ITF-V /master T. T. Quan/  и през май 2009 инструктори от BUTF участват в 44- международен инструкторски курс в гр. Мисбах /Германия/.

През пролетта на 2010 Евроатлас навърши 10 години от обновяването си. По случай юбилеят бе модернизиран уеб сайта на клуба. Б. Атанасов и М. Трифонов, като представители на BUTF посетиха европейското първенство в Швеция. В последствие BUTF преосмисли отношенията си с ITF-V, въведе нови добоци и продължи да работи с ATI / GM Lim/. Клубът взе участие в зимния и летния лагер организиран от BUTF и бе домакин на Годишният изпит за технически степени. Годината завърши с оттеглянето на К. Кукушев от дейността му в клуба.

Евроатлас участва в организирането и провеждането на първият в България международен семинар на ATI. Мероприятието бе водещо събитие през 2011 за клубовете от BUTF. Б. Атанасов защити VI дан пред GM Lim и бе избран за вицепрезидент ATEU на проведения първи конгрес на организацията. Клубът бе домакин на летния и  зимния  общ изпит за технически степени на BUTF, където бяха представени Kid level – детски технически степени.

2012 стартира с покана за участие на  международен семинар с GM Kwang в Ирландия. Б. Атанасов и М. Трифонов посетиха семинара в гр. Корк. Клубът бе домакин на пролетния общ изпит за технически степени на BUTF и участва на летния лагер в Ахелой.

DSC_0072b

В началото на 2013 Евроатлас премести дейността си в нова зала, инструктори  от клуба участваха в международния семинар с FGMR в Солун, Гърция. Бе представена книгата „Таекуон-до пътят на здравия разум“ с автори  М. Трифонов и Б. Атанасов.  Клубът бе съорганизатор съвместно с ATEU и BUTF на 2-ри ATI семинар с GM Lim. На годишния конгрес на ATEU  Б. Атанасов бе преизбран за вицепрезидент на ATEU, а К. Кукушев бе избран за член на борда на ATEU. Клубът участва в летния лагер на BUTF в гр. Китен.

2014 година бе тежка, но позитивна годиназа клуба, изпълнена с много промени и обрати, както в национален така и в международен аспект… През април към клубът се присъедини и най-малкият член Бобо, който често посещаваше залата. По случай коледните и новогодишни празници, ръководството на BUTF реши да предостави, на всички практикуващи и инструктори, безплатен достъп до книгата на Сабум Ним М. Трифонов и Сабум Ним Б. Атанасов Таекуон-До – Пътят на здравия разум.

Евроатлас започна работа над английски превод на най-интересните авторски материали от сайта. Преведени статии са достъпни на сайта на Advanced Taekwon-do Europe. В онлайн списанието „Totally Tae Kwon Do“ от февруари 2014 е публикувана първата от тях.

През април 2015 Евроатлас отпразнува своя 15 годишен юбилей от обновяването си. На едно място се събраха няколко поколения таекуондисти тренирали в клубът през изминалите 25 години от основаването му. По случая бе поръчана голяма „тематична“ торта…

Президентът на клуба Б. Атанасов бе избран за председател на ATEU, след оставката на мастер Ив. Цачев. Инструкторите от клубът К. Кукушев и Б. Симеонов успешно защитиха нови технически степени. С това Б. Сименов е първият възпитаник на клуба от бял до старши черен колан IV дан.

 

Инструктори от Евроатлас участваха в летния лагер на BUTF . В края на годината Б. Атанасов посети Евро-Азиатското първенство на GTF  в гр. Гирне, Кипър, където представител на BUTF завоюва сребърен медал на спаринг и форма.

От началото на 2016 тренировките на клуба се провеждат в Народно читалище  “Иван Денкоглу”. Оптимизиран е изгледа на сайта Euroatlas.org и са добавени нови снимки. Клубът  участват в общия летен лагер на BUTF в  гр. Банско. Бе покорен връх Вихрен – 2914 м. надморска височина.

 

Евроатлас активно участва в организирането и провеждането на 3ти  Адвансед Таекуон-до семинар с ГМ Лим в България на 6.05.2017. По време на семинар ГМ Лим повиши инструкторите от Евроатлас, той връчи новите сертификати на Борис Атанасов – VII дан и Костадин Кукушев – VI дан. Президентът на ATEU и Евроатлас – Борис Атанасов бе повишен степен VII дан  със звание майстор (Sahyonim). В семинара участва и най-малкия член на клуб Евроатлас – Б. Атанасов младши.

 

От 05-ти до 12-ти август 2017 г., в гр. Банско се проведе традиционният летен лагер на клуб Феникс, където гост бе Майстор Б. Атанасов от Евроатлас.

Клуб Евроатлас със съдействието на клуб Феникс, ежеседмично провежда редовни тренировки в залата на Народно читалище  “Иван Денкоглу”. В  спокойна и позитивна атмосфера, индивидуално се работи  с всеки един от групата по подготовка за покривне на следващата техническа степен. Редовно се провеждат изпити за степени, като за черни колани се прилага системата Blitz Black Belt Test. На 20.5.2018 се проведе летния изпит за технически степени в клуба. Всички наблюдаваха атрактивната демонстрация на Иво, с която той  защити II дан.

На проведения летен лагер в Банско традиционно  участваха инструкторите от Евроатлас.

 

 

История, 3.8 out of 6 based on 4 ratings