ЧЕРНИТЕ КОЛАНИ ПО ТАЕКУОН-ДО В БЪЛГАРИЯ 8 – ГРАНДМАЙСТОРИТЕ

Rating: 5.8/6. From 16 votes.
Please wait...

Първият българин с 9ти дан „Грандмайстор“ по Таекуондо е … КАРАТИСТ!!! Звучи невероятно, но е ФАКТ, официално обявен от mediapool.bg на 25.09.2019.

Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо при посещението си в Южна Корея. Министър-председателят, който има и черен колан по карате, трябваше да премине през “изпит” – чупене на дъска с ръка. Борисов се справи от първия път. Веднага след това му бе връчен сертификат за девети дан.

След получаването на девети дан министър-председателят държа реч за идеалите, които възпитава таекуондо. Според него най-важният урок бил да не се страхуваш от нищо. Премиерът си спомни как “по времето на режима” у нас е било забранено да се тренира таекуондо. Борисов много пъти е разказвал как като пожарникар е започнал тренировки по карате, макар и това бойно изкуство да е било забранено.

Уззз! (обърках се вече…)

Таекуон!

Както би казал един виден ветеран в Таекуон-до, практикуващ още от времето, когато всякакви каратета бяха забранени от народната милиция: „Ето така се прави…“!

Веднага социалните мрежи сравниха „Генералите“ в Таекуон-до… с техните сходни имена и технични изпълнения…

… и виртуално събраха заедно „аматьорите от жанра“.

Но, както стана ясно, по-късно от информация в социалните мрежи: не ставало дума за таекуондо.

Стига с шегите… вече сериозно по темата!

Днес Таекуон-до е един микс от бойно изкуство и боен спорт с общо име. На международно ниво голям брой организации развиват стила, като добавят по някоя абревиатура към името. Показни PR акции с така наречените „почетни“ черни колани се практикуват глобално от всички организации. Както би казал Таекуон-до ветерана: „Лошо няма..“.

Този микс от бойно изкуство и боен спорт с общо име, без ясни граници, просто обърква както практикуващите, така и инструкторите. В нашата БГ Таекуон-до действителност, при стремежа на черните колани за израстване в степен и достигане на титлата грандмайстор често ставаме свидетели на конфликти и комични ситуации. 

В бойно изкуство черния колан има своето значение и стойност, не само в залата или в рамките на съответния стил, а и ежедневно в живота на притежателя му. Не става дума за техническо ниво, дългогодишен опит в бойните изкуства или „счупени дъски“, а за нещо практично и ежедневно. Големия въпрос към всички притежатели на черни колани е много семпъл, но същевременно озадачаваш – Как си защитаваш черния колан в живота?

 Ако на всеки черен колан по Таекуон-до се даде по един бял лист, на който да напише отговор на този въпрос, като резултат повечето листа ще останат чисто бели…

При майсторските степени (VII дан и нагоре) има и допълнителен въпрос, който е кратък и произтичащ от изискването за получаване на майсторска степен, а именно принос към Таекуон-до – Какъв реален, пряк принос имаш към Таекуон-до?

Повечето майстори биха се похвалили със съпътстващи спортни дейности, като организация на международни турнири/семинари или подготовка на шампиони. Единици са авторите на книги, статии или иновации в бойното изкуство.

Белите листа не са следствие от липсата на знания, постижения или умения по Таекуон-до, а от неразбиране на бойното изкуство, връзката му с реалния живот и липсата на ясна граница със спорта, бизнеса и политиката.

Практиката показва, че масово инструкторите не прилагат философията и принципите на бойните изкуства извън залата. Ежедневно пренебрегват дори основните принципи на Таекуон-до, като водят нездравословен и недисциплиниран живот – повечето употребяват цигари и алкохол, мнозина са видимо с наднормено тегло, други често закъсняват за тренировка.  Тези противоречия действат демотивиращо върху всеки тръгнал и следващ „пътя“. Водени от стремежа за постигане на степен грандмайстор, много инструктори и майстори се отклонява от пътя на бойното изкуство, като дават негативен личен пример. Съответно практикуващите получават разнопосочни сигнали, често не уважават инструкторите си и не възприемат сериозно заниманията в залата.

Друг негативен ефект от белите листа е девалвация на стойността на черния колан в бойните изкуства. Напоследък девалвацията се усеща осезаемо в Таекуон-до, като се наблюдават интересни опити за нейната компенсация. Едни прилагат актуални модни тенденции – прически в крещящи цветове или грандиозни татуировки. Други наблягат на шампионски титли, международни спортни постижения или дори сами организират световни първенства. Трети се насочват към високи позиции в политиката или изпълнителната власт. Класическите представители на „старата школа“ продължават да парадират със сенчестото си минало, безпринципно постигнати високи данове и притежаването на „успешен бизнес“. В тези случаи ветерана в Таекуон-до казва: „Ето така не се прави…“!

Става ясно, че смесването на бойното изкуство с бойния спорт не е полезно за Таекуон-до, а е нужна отчетлива граница между двете. Това е тежък въпрос към международните организации, опиращ до догми, бизнес и политика. Разграничаването се оформя като актуално и уникално предизвикателство пред организациите, инструкторите, майсторите и кандидат гдрандмасторите в България.

Инструкторите които не разбират философията на бойното изкуство или не се вписват в неговите принципи трябва да се преориентират и да преподават Таекуон-до като боен спорт. Това не е сблъсък ако инструкторите правят разлика между двете и изберат подходящата организация, в която могат да представят Таекуон-до адекватно на практикуващите. При правилен избор на организация инструкторите ще подсигурят своето своевременно израстване в степен, включително достигане на грандмайсторска титла.

Практикуващите (или техните родители) трябва да направят своя информиран избор между бойно изкуство или боен спорт и да се насочат към съответната Таекуон-до организация, която го предлага.

За развитието на Таекуон-до през 21-ви век, като модерно бойно изкуство се изисква реален и пряк принос от всички старши черни колани. Това може да се реализира от инструктори, притежаващи трицифрено IQ, генериращи иновации, които ежедневно защитават черния си колан в живота. Те трябва да са реалния, позитивен личен пример пред практикуващите Таекуон-до, като бойно изкуство в съответната организация.

Казано с други думи: За черния колан по Таекуон-до е по-важно да върви по верния път към грандмайсторската титла, отколкото да я притежава!!!

(Visited 1,304 times, 1 visits today)
Rating: 5.8/6. From 16 votes.
Please wait...