ЧЕРНИТЕ КОЛАНИ ПО ТАЕКУОН-ДО В БЪЛГАРИЯ 7 – БАШ МАЙСТОРИТЕ

Rating: 6.0/6. From 10 votes.
Please wait...

Няма да разглеждаме статистика и тенденции, а само случки от нашата действителност… „Баш – майсторът“ е български игрален филм от 1973 година, който намира отражение  в  средите на бойните изкуства и Таекуон-до.

 

В Таекуон-до, като бойно изкуство майсторската степен се асоциира с високо техническо  ниво и дългогодишен опит. Известни са степени майстор, сеньор майстор и гранд майстор – съответно за технически степени черен колан 7, 8 и 9 дан . 

Тук обаче не става дума за техническо ниво, дългогодишен опит и данове, а за „тъмната“ страна на черния колан.

За да хвърлим светлина върху „тъмната страна“ трябва да получим съдействие от друг известен „герой“ от нашето ежедневие, баш майсторът от вицовете – Иванчо. Той се включва с култовия виц от часът по география… 

Учителката по география пита:  „Иванчо, кое е най-голямото село в България? „

Иванчо отговаря еднозначно: „Благоевград“

Учителката по география учудена: „Иванчо, това е град – нали завършва на град?“

Иванчо отговаря с въпрос: „ Тогава какво е Козлодуй, като завършва на ….?“

С този тип „логическо“ разсъждение Иванчо ни демонстрира типичното баш майсторко поведение, нещо което се среща при много инструктори по бойни изкуства. Това ни насочва да определим Баш майстора в бойните изкуства, като олицетворение на класическия герой от вицовете. Чукчата би обяснил баш майстора в Таекуон-до така:“Е това нема нищо общо със сверения елен!“.

Друго общо между баш майстора, Иванчо, Чукчата и останалите класически герои от вицовете е липсата на успехи в училище. Това е тежка диагноза и в бойните изкуства, където в комбинация с ниско IQ и високо самочувствие се получава „заря“. Шопа на няколко ракии в кръчмата описва зарята така: „Е нема, нема …  па, изведнъж си е** майк***!“ . И да не забравяме, че ако противоречиш на баш майстора, той „Ша ти сложи шапката“ .

Всичко до тук щеше да е неуспешен опит за тъп виц, ако не беше реалност!

Баш майсторите по Таекуон-до застават пред трениращите (които през последните години  са предимно деца) и надминават постиженията на Иванчо, Чукчата и Шопа взети заедно.

Те учат децата, че Таекуон-до е религия. Дори са го написали на уеб сайтовете си.  Това не само е в противоречие с бойното изкуство и определението за религия, но убедително потвърждава ниското IQ на тези баш майстори.

През 2010 година на сайта на Евроатлас бе публикувана статията «Таекуон-до не е религия!». През изминалите 8 години явно тези баш майстори не са я прочели (което е малко вероятно) или не са я разбрали (което е по-вероятно и потвърждава ниското им IQ).

В статията аргументирано бе показано защо Таекуон-до не е религия! Основният аргумент произлиза от самото определение за религия – «Религията предполага задължително вяра в нещо свръхестествено (Бог, Аллах, Брама, Заратустра и т.н.), към което се стреми човек». Разбира се, аз твърдя, че в Таекуон-до няма нищо свръхестествено! На тази тема съм съавтор на книгата „Таекуон-до пътят на здравия разум“.

В последните години това мое твърдение е поставено под съмнение.

Една група баш майстори атакуваха следващото ниво. Независимо от ниското си индивидуално IQ, груповият интелект на тези баш майстори е завиден. Групата може да мисли само за неща, които пряко я засягат, за разлика от  отделният човек, който може да мисли абстрактно, творчески и философски. Критерий за груповия интелект е качеството на взетите групови решения – интелектуалния продукт на групата. В този ред на мисли те взеха решение  и превърнаха общия изпит за черен колан в изпитание със свръхестествени елементи. 

От кандидатите за черен колан се изисква да бъдат всестранно развити във всички дисциплини от бойното изкуство. Те трябва да демонстрират способностите си оцелявайки в тридневен „сървайвър“. Това е не постижимо дори за тези баш майстори, който са въвели съответните изисквания и следят за тяхното изпълнение.  Свръх сложните точкови системи за оценка на резултатите, като цяло остават субективни. От тях не става ясно колко сантиметра по-високо трябва да скочи кандидата на нопичаги, за да компенсира една не счупена керемида с джируги?

По-интересното е, че баш майсторите през 2000 г. отхвърлиха общия изпит за черни колани, предложен с идеята да има идентични изисквания за всички кандидати. В последствие размислиха, но опорочиха идеята до неузнаваемост. Въведоха негативен критерии за оценка и оценяват това което не могат кандидатите – при не изпълнение на даден елемент кандидатът се декласира.

Има и баш майстори, които не се задоволяват с трениращите в залата, а атакуват политиката и се сдобиват с постове, като високопоставени държавни служители. Те без апелативно засенчват „Бай Ганьо“ с инстинктите си за нагаждачество и подмазвачество. Чувствайки се не успели в Таекуон-до, те се опитват да насочват хода на развитие на бойните изкуства, променяйки неадекватно нормативната база от високи постове в министерства.

Вече имаме и Баш-баш майстор, който обучава със свръхестествени (безконтактни) техники. Тези прийоми са усвоени от Руски  СПЕЦНАЗ (от „сили със СПЕЦиално (пред)НАЗначение“) и усъвършенсвани при шамани от екзотични дестинации.

За да бъде убедителен и комерсиален Баш-баш майстора е превърнал залата си в цирк. Там трениращите се „зомбират“ от самозвани „СПЕЦове“, които със способностите си засенчват професионалните илюзионисти.  Демонстрираните от тях „свръхестествени“ техники са чисти фокуси, които са изключителни убедителни, но доста опасни за публиката. По пътя към „свръхестественото“ трениращите губят доста „финикийки заници“, здравето си и най-вече здравия си разум.

Именно „здравия разум“ е  основното оръжие срещу баш-майсторите в Таекуон-до и не само, но напоследък е в дефицит. Негативната тенденция за „масово зомбиране“ бележи колосални пикове на световно ниво  с изпълнението на Илон Мъск, който прати червената си Тесла на Марс. Разпространената по всички световни агенции  новина се превърна в сензация, а всъщност е измама… Повечето хора повярваха и дори още вярват. Малцина зададоха смислени въпроси на които няма разумен отговор и така потвърдиха несъстоятелността на шоуто – например: „Защо екстремалните температури в космоса не влияят видимо върху автомобила (който според Мъск е сериен – не е специално подготвен за тези условия )?“.

Не бива да очакваме „Маската на Зоро“ да дойде  и да защити трениращите Таекуон-до от тиранията на баш майсторите. Само „здравия разум“ в съчетание с принципите на бойните изкуства могат да надделеят над „свръхестествените“ влияния в Таекуон-до.

На ход е „здравия разум“ на трениращите или техните родители. Те трябва да задават конкретни въпроси на инструкторите и при липса на адекватни отговори да разобличат измамата публично. В последствие да потърсят алтернатива. Да отидат там където няма баш майстори, Таекуон-до не е религия, няма свръхестественни изисквания или техники и инструкторите не са с двуцифрено IQ.

Таекуон.

(Visited 277 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 10 votes.
Please wait...