Черните колани по Таекуон-до в България 4 – шампиони, професионалисти и аматьори

Rating: 4.9/6. From 8 votes.
Please wait...
Материалите със заглавие „Черните колани по Таекуон-до в България“ са най-посещаваните на сайта, първа част „статистика за 20 години“ и трета част „пренареждане“ са водещи по брой посещения от публикуването си. В четвърта част ситуацията с черните колани се разглежда от алтернативна гледна точка – изключително актуална днес и често пъти съвпадаща с действителността.
tkdbbc

Rosen_NikolovМежду другото… в BUTF се обади Росен Николов за да даде точна информация за статуса на техническата си степен. Според него – той се е явил на изпит за VI дан в Гърция през 2008, но не е заплатил за сертификат и за това не разполага с такъв. Планува през 2013 да се яви отново на изпит за VI дан. Пожелаваме му успех!

В Таекуон-до средите често се употребяват думите: „шампион“, „професионалист“ и „аматьор“. Не винаги обаче влаганият смисъл в тези думи е коректен.

Какво точно значат тези думи и в какъв смисъл е коректно да се употребяват?

Шампион означава победител в спортно състезание и произлиза от френски „champion“.  Шампион в спорта, е най-високото отличие в един турнир. При индивидуалните спортове шампионът е човек, докато при колективните спортове шампионът е цял отбор. Шампионът обикновено се награждава с медал и/или купа.

_62174171_jadejonesmedal_gettyПровеждането на множество турнири и състезания на локално, национално или международно ниво е предпоставка да има много шампиони. Ако става дума за Европейски, Световен или Олимпийски шампион е съвсем различно. Там конкуренцията е жестока, а такива състезания се провеждат на по-голям интервал от време – например олимпийските игри са през 4 години.

За лъскавата страна на медала всеки се досеща – това е: Слава, снимки на кориците на списания, участие в TV програми, финансови награди и т.н. Всичко това са неща които повечето хора биха желали да постигнат. Разбира се, пътя до тях никак не е лесен и в крайна сметка славата и парите далече не са всичко!

Но какво стои на обратната страна на тези медали? Някой би казал: упоритост, труд, пот, много усилия и малко спортно щастие. Да това са нещата за които се говори. По-интересните са тези които се премълчават – кръв, травми, контузии, счупени носове, избити зъби, операции на колене, психически травми и т.н. Последствията от тях варират от временна небоеспособност до трайни физически и психически увреждания, водещи често до преждевременно прекратяване на кариерата в спорта.

От друга гледна точка шампионите допринасят много за популяризирането и рекламирането на Бойните изкуства, но рядко шампионите са добри като инструктори вършещи ежедневно „черната“ работа да обучават групи с начинаещи. Дори треньорите на шампионите най-често не са били шампиони!

Още повече, че Таекуон-до е Бойно изкуство и спорта е една много малка част от него. От тази гледна точка шампиона по Таекуон-до е като в поговорката „Всяко чудо за три дни…“, а след това остават само медалите във витрината с двете им страни – както лъскавата, така и обратната.

Професионалист означава човек, който е превърнал заниманията си през свободното време в професия или човек, който е много добър в професията си. Професионалист упражнява задълженията на професията за който е легитимиран и обучен – получава парично възнаграждение за работата, която извършва.

ProTKDЕдин човек е добър професионалист, когато упражнява и развива придобитите си вследствие на обучение и опит знания и за тази си дейност получава възнаграждение. Важно допълнение на тази дефиниция е, че професионалистът работи съобразно правила и етични норми, установени в неговата сфера на дейност.

Свидетели сме на огромни разминавания по въпроса с професионализма. Не рядко някой твърди, че е „професионалист“ и получава възнаграждение за работата си, но далече не е толкова квалифициран и компетентен колкото се очаква да бъде. В сферата на бойните изкуства правилата и етичните норми се пренебрегват предимно от такива „професионалисти“, особено когато става дума за бизнес и пари. Чуваме „професионалисти“ да твърдят, че „Бойните изкуства не са бизнес“, а именно те са тези бизнесмени печелещи от този бизнес.

Професионалистите залагат предимно на това да произвеждат шампиони на всяка цена. Шампионите са лицето на бизнесът на тези професионалисти и им носят допълнителни приходи. Съответно професионалистите трябва да инвестират ресурси в тези шампиони за да ги обучават и да ги развиват за постигане на високи спортни резултати. Обикновено в този процес често се прекрачва границата на Бойните изкуства и се навлиза в „зоната на здрача“, а там не е ясно какво се случва…

Парадоксът е, че именно тези „професионалисти“ трябва да дават личен пример на хората които те обучават. Практически най-често хората които се обучават при тях научават това което не трябва да
правят!

Аматьор е любител или непрофесионалист. Може да означава новак, неподготвен, необучен или несръчен.
87722251_XS

Обикновено тези който практикуват Бойни изкуства или спортуват през свободното си време се определят като аматьори. Това не означава, че тези хора нямат достатъчно знания или умения в областта в която се занимават. Напротив в Бойните изкуства има много любители практикуващи Таекуон-до като хоби, които притежават високи технически степени и завидни умения. Те също участват на международни семинари и турнири където повишават квалификацията си. От тази гледна точка определението аматьор не означава – новак, неподготвен или несръчен. Дори редица аматьори заслужават да бъдат наричани „професионалисти“ заради техните знания и умения.

Аматьорите обикновено са много по-близо до философията и учението на Бойните изкуства спрямо шампионите или професионалистите, защото за тях не са водещи високите спортни постижения или бизнесът и парите. При практикуването на Бойни изкуства като хоби липсва необходимостта от постигането на високи спортни резултати и процесът на обучение върви гладко без стресови ситуации и с минимум контузии. Психиката на практикуващите „аматьори“ е балансирана и това им дава предимство при други дейности от ежедневието им.

Философията в Таекуон-до, като Бойно изкуство не е напълно съвместима със спорта и бизнеса. Това е причината да се получават подобни фрапиращи разминавания, които хвърлят сянка върху Таекуон-до и неговите силни страни, като модерно бойно изкуство.

В обществото на Бойните изкуства винаги е имало и ще продължава да има необходимост от шампиони, професионалисти и аматьори. Разликата за напред ще бъде в пропорцията на тяхното разпределение. Тя ще зависи от интереса на желаещите да се занимават с бойни изкуства и от тяхната нагласа и готовност да постигнат това което искат да бъдат.

(Visited 109 times, 1 visits today)
Rating: 4.9/6. From 8 votes.
Please wait...