Черните колани по Таекуон-до в България 2 – инструктори, клубове и организации

Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...

След успеха на статията Черните колани по Таекуон-до в България – статистика за 20г., която над 2 месеца вече е най-посещавания материал на сайта на Euroatlas.org, идва време за продължението, показващо връзката между броя на черните колани и броя на инструкторите и клубовете по Таекуон-до в България, както и обща информация за националните организации и тяхната насоченост.

През 2010г. по данни от интернет в България активно работят 34 клуба с 39 инструктора обособени в четири национални организации:

Организация Клубове Инструктори
1. БФТ 22 24
2. БФТТ 4 6
3. БАТ 4 4
4. BUTF 4 5
Общо:  34 39

 

Организациите подредени по реда на тяхното създаване са:

Българска Федерация по Таекуон-до ITF /БФТ/ – създадена е в края на 90-те години,  лицензирана през 1999г. от КМФВС към МС на Р. България. Членува към Международната федерация по Таекуон-до ITF, а след 2002г. продължава да работи с „Северно Корейската“ група ITF-NK. Организира и провежда национални турнири. Бележи успехи на европейски и Световни първенства.

Според информация от официалния сайт във федерацията членуват 22* клуба от 15 града с 24 инструктора. Това прави средно 1.1 инструктора на клуб със средна степен на инструкторите 3.4 Дан.

*Трябва да се отбележи факта, че на официалния сайт има клубове с повтарящи се e-mail адреси, а в спортния календар за годината има планувани изпити за степени само в 8 клуба. Това означава ли, че активно работещите клубове са по-малко?

Българска Федерация по Традиционно Таекуон-до /БФТТ/ – създадена е през 2006г. Членува към ITF-C  – федерацията на GM Чой Джунг Хва син на ген.Чой. Провежда ежегодни открити турнири в гр. Варна и гр. Ст. Загора.

В БФТТ членуват 4 клуба от 4 града с 6 инструктора. Това прави средно 1.5 инструктора на клуб със средна степен на инструкторите 3.3 Дан.

Българска Асоциация по Таекуон-до /БАТ/ –  създадена е в края на 2006г. Членува към ITF-V от 2007г. Участва в състезания на СА-МВР. В края на 2008г. БАТ се разцепва.

В БАТ членуват 4 клуба от 2 града с 4 инструктора. Това прави средно 1 инструктора на клуб със средна степен на инструкторите 3 Дан.

Българска Таекуон-до Федерация /БТФ или BUTF/ – създадена е в началото на 2009г. Работи с  Advanced Taekwon-do International. Развива Таекуон-до, като бойно изкуство във всичките му аспекти. Предлага редица иновации като: “право на всеки инструктор да провежда сам изпити за ученически степени“.

В BUTF членуват 4 клуба от 2 града с 5 инструктора. Това прави средно 1.3 инструктора на клуб със средна степен на инструкторите 3.6 Дан.

 

Какво показват числата:

 • По абсолютни показатели /брой на клубове и брой на инструктори/ БФТ има явна преднина пред останалите организации.
 • По относителни показатели /инструктори на клуб и средна техническа степен на инструкторите/ БФТ няма явна преднина – дори изостава след организациите БФТТ и BUTF.

Могат да бъдат направени следните изводи:

 • Количеството не означава качество.
 • Малките организации отстъпват само по размер.
 • Различните организации наблягат на различни аспекти от Таекуон-до, предимно на спорта,  състезания и медалите.

Ако вземем данните от статистиката на общия брой черни колани в България получаваме, че от 521 носители на I дан 39 са станали инструктори, което представлява 7.5%. Не всеки инструктор има отделен клуб, а само 87% от тях. Новата графика за „Развитие на I Дан“ изглежда така:

От графиката се вижда, че:

 • Само 1 от всеки 4 защитили I дан достига II дан.
 • Само 1 от всеки 10 защитили I дан достига III дан.
 • Само 1 от всеки 13 защитили I дан става инструктор.
 • Само 1 от всеки 15 защитили I дан създава клуб.
 • Само 1 от всеки 20 защитили I дан достига IV дан.
 • Само 1 от всеки 67 защитили I дан достига V дан.
 • Само 1 от всеки 167 защитили I дан достига VI дан.

Остана въпроса: „Броя на националните организации има ли пряка връзка с броя на черните колани?“

Не. Връзката не е пряка!

Според „мъдрата“ приказка на един легендарен Български инструктор по Таекуон-до „Много сме малко инструкторите и се познаваме, за да се делим… …но някои предпочитат да са първи на село…“. Звучи мъдро и директно води до възникване на нови национални организации. Защото техния брой е правопропорционален на броя на недоволните черни колани наслушали се на подобни „мъдрости“. По тази логика явно е имало адски много недоволни за да възникнат не една, не две, а цели три нови национални организации за три години от 2006г. до 2009г.

Ако перифразираме „мъдрата“ приказка на легендарния инструктор: „Много сме малко инструкторите и се познаваме, за да се надлъгваме…“. Звучи логично и…

Дано поне един от следващите 15 защитили I дан реши да бъде инструктор и да създаде клуб, защото бъдещето на Таекуон-до зависи от тези които днес стават черни колани!

(Visited 100 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...