Рила 2008

No votes yet.
Please wait...

БАТ направи много важна стъпка в посока светлото си бъдеще

„Българска асоциация по таекуон-до” организира и проведе лагер – семинар по програмата на Академия „Хуа Ранг”. Това значимо събитие се осъществи в периода 4-6 април тази година, на територията на хотелски комплекс „Рила” в курорта Семково. Мероприятието бе от изключителна важност и степен на полезност за бъдещето на Тaekwon-do ITF в България.”

Главни действащи лица на семинара бяха г-н Венцислав Игнатов, г-н Марио Илиев и г-н Борис Атанасов – съответно председател, зам. председател и главен секретар на БАТ. Общо броят на участниците беше 43-ма таекуондисти, които предсавиха кубовете „ЦПТК”, ТК „Евроатлас”, ТК „Сердика” и МСК „Алианс”.

По време на занятията се постигна опознаване на трениращите/треньорите от отделните клубове, което ще повиши продуктивността им при съвместна работа в бъдеще. Основна идея бе унифицирането и допълването на начина на обучение и преподаване на таекуон-до. Инструкторите имаха възможност да обменят опит, както и да обсъдят последните тенденции в развитието на TKD. Това е характерно качество за членовете на БАТ, който държат да са информирани за новопостиженията и да ги прилагат, а не да ги отхвърлят, като нещо нетрадиционно. Специално се наблегна на начина на изпълнение на различните техники, както и целата им, а не единствено на самоцелното им повторение. Терминологията се изнасяше както на корейски, така и на все по-навлизащият в спорта английски език. По този начин значително ще се улесни общуването между съмишлениците по международни събития от подобен характер. Натоварената програма стартираше още в ранни зори със упражнения за раздвижване и сутрешен крос в Рила планина. Неблагоприятните атмосферни условия и снеговалеж не спря устрема на участниците, независимо от разнообразието на състава. Възрастовият диапазон на момчетата и момичетата беше голям, както и различието в степените, но въпреки това сплотеността на екипа беше безупречна. Главен инструктор по практическата част бе г-н Борис Атанасов V дан ITF с помощници г-н Йордан Филев IV дан ITF, г-н Юлиян Илиев III дан ITF, г-жа Елица Боянова I дан ITF, г-н Орлин Христов I дан ITF и г-н Светлин Симеонов I дан ITF.

Г-н Филев демонстрира алтернативни техники за разтягане, дишане и тонус, както и интересни методи за медитация и следтренировъчна релаксация. Г-н Марио Илиев пък направи ефектна демонстряция по бойно-приложна техника и самоотбрана. Въпреки, че показаните ключове и хватки се разминаваха с правилника на ITF, те са задължителна част от общата култура на съвременния таекуондист.

Освен практически занятия, групата посети и лекции на различни теми, свързани пряко и косвено с TKD. Tакива бяха дискусиите по въпросите “Съвременно Будо и Бу-джуцу”, “История на корейските бойни изкуства” и “Психология, физиология и тактика на боя”, разисквани с  г-н Марин Божков. Председателят на асоциацията г-н Венцислав Игнатов разясни методиката по създаване, управление и финансиране на спортен клуб, придружена с екземпляри на съответните документи и пособия. Паралелно със вечерните мероприярия на втория ден се проведе и изпит за покриване на техническа степен (ДАН). Изпитната комисия бе в състав: председател г-н Борис Атанасов V дан ITF и членове г-н Йордан Филев IV дан ITF и г-н Юлиян Илиев III дан ITF. След 90 минутна сесия, комисията единодушно реши да повиши в степен II дан ITF г-жа Елица Боянова, г-н Орлин Христов и г-н Йордан Михайлов.

Отзивите и впечатленията от лагер-семинара по Тaekwon-do ITF на БАТ са единствено и само положителни. Той нагледно афишира ползите от съвместната работа на кубовете-членове и е едно начало на мащабната офанзива на асоциацията. Разбира се, не мина и без дребни проблеми и пречки, които обаче допълнително ще спомогнат за усъвршенстването на организацията. Като заключение може да се обобщи, че събитието постигна свойте цели и допринесе за развитието на бойното изкуство въобще.

  Иван Монев

(Visited 334 times, 1 visits today)
No votes yet.
Please wait...