Обичам генерал Чой, но той сбърка изключително много с това…

Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...

Никой не може да оспорва гениалността на генерал Чой, която той показва със създаването на Taekwon-Do и никой не може да оспори изключителните му постиженията при разпространението на изкуството по целият свят за такъв кратък период от време.

Също така има още много други неща, които могат да бъдат посочени и да показват какъв невероятен човек е бил, но когато чух какво каза по време на едно интервю записано за поредицата от дискове Legacy, която беше издадена през 90-те, аз бях шокиран.

Gen Choi interview 2

Това беше шамар в лицето за всеки, който ръководеше клуб по Taekwon-Do.

Не можах да повярвам, какво съм чул и преслушвах записа отново и отново, за да се уверя, че съм го разбрал правилно.

Това, което ме разби беше в част 5 на това интервю по време на 33-тата секунда от видеото. Тогава той каза:

„Ако получавам пари за преподаването ми в доджанга, то това не е истински доджанг.

 

ВИЖТЕ ТОВА!  (https://www.youtube.com/watch?t=34&v=ykyNBSQIrxo)

Това вече беше залък, който трудно мога да преглътна.

Като човек, който е наблюдавал, как баща му отдава живота си на бойното изкуство и който го е виждал как се бори и жертва в продължение на десетилетия, опитвайки се да се изхрани преподавайки и разпространявайки Taekwon-Do…

И също така, като човек, който е отдал и своя живот на това изкуство, управлявайки клуб и плащайки хиляди долари, за да тренира с генерал Чой и да участва на редица световни състезания….

И, като някой, който е прекарал последните 18 месеца пишейки статии и помагайки на другите инструктори да ръководят успешно своите Taekwon-Do клубове (което правя напълно безплатно!)….

Беше брутално да чуя от генерал Чой, че моя доджанг не е истински.

Хубавата страна на това беше, че ме накара да помисля доста сериозно. Винаги съм знаел, че няма нищо нередно в това да си изкарвам прехраната, като преподавам Taekwon-Do, но никога не се е налагало да защитавам това мое убеждение.

Разбирам, че Taekwon-Do си е Taekwon-Do и бизнесът си е бизнес. Но когато ти водиш Taekwon-Do клуб, ти вече си в бизнеса Taekwon-Do. Двете могат да съществуват независимо едно от друго, но също така (и точно тук генерал Чой сбърка много) те могат да съществуват съвместно по такъв начин, който те се допълват взаимно.

Човек може да получава пари за преподаване в доджанга и той въпреки това да бъде напълно истински.

Според генерал Чой, ако някой е страхотен инструктор, има множество ученици и все повече присъединяващи се всеки месец, осигурява страхотно качество на обучението за своите ученици, произвежда страхотни бойци и ученици със силен характер, като за всичко това не получава никакви пари …. то това би било, някой, който управлява и води истински доджанг.

Но какво, ако същият този човек взима такса за обучението, което предоставя, за да може да осигури една чиста и безопасна тренировъчна среда и да издържа семейството си?

Дали това незабавно обезценява това, които той преподава? Дали това дискредитира всичко, което неговите ученици са научили? Дали характера, дисциплината и уважението развити в учениците му вече не се броят за нищо? Дали той наистина вече не води „истинско“ доджо?

Разбирасе, че не.

Един инструктор може да преподава Taekwon-Do на едно отлично ниво (включително и Do) и същевременно да изкарва от това много пари.

Проблема тук е, какво мислят хората за парите.

Например нека разгледаме фразата „парите са в основата на всички злини“. Хората необмислено подмятат тази фраза, като казват „казано е в библията!“. Те правят това, за да унижат или омаловажат тези, които изкарват много пари или за да обяснят защо хората с пари правят лоши неща (все едно само заможните извършват лоши неща). Те твърдят, че парите покваряват хората или че тези, които разполагат с пари са ги взели нечестно от някой, който се нуждае от тях – на кратко, парите са лоши и не трябва да имат нищо общо с Taekwon-Do.

Има много примери, които могат да подкрепят тези предразсъдъци (и именно точно това са тези думи, просто предразсъдъци), но дори и в тези примери, проблема не са самите пари. Хората, които споделят виждането „парите са в основата на всички злини“ биха били шокирани, ако наистина прочетат целият библейски стих  (1 Тимотей 6:10), където се казва „Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби“.

Проблема не е в парите, а в хората, и тяхната любов към парите, която ги е мотивирала да направят тези неща с тях. Корупционният скандал във ФИФА е идеален пример за това. Има също така една новоиздадена книга „Clinton Cash“ написана от Peter Schweizer, която се предполага, че изкарва на светло скрити сделки на Фондацията Клинтън и чужди правителства.

Но дори и в тези примери проблема не се корени в парите. Той е в хората и в тяхната любов към парите.

Очевидно е защо парите имат такава лоша репутация. Винаги е голяма новина, когато някой богат и известен се издъни, намира се в центъра на някой скандал или се е установило, че е корумпиран. Тези новини са големи, защото винаги получават висок рейтинг.

Но почти никога не се чува за заможни хора, които извършват добри деяния с техни средства и променят нещата към добро.

Пример за това е Richard Branson. Да, той е милиардер, притежава остров, както и 300 компании! Може да сте чували за него, но дали знаете какви инициативи провежда и какви каузи защитава. Дали става въпрос за пищността на фламингото, която той върна отново на територията на Британските Вирджински острови през 1996 или за неговата скорошна кампания, която видях в туитър #SeePotential, в която той насърчава работодателите да погледнат процеса по назначаване на своите подчинени от различен ъгъл, като дадат втори шанс на тези, които се борят със зависимости, които са бездомни или са бивши правонарушители. Това е страхотен пример, как парите могат да бъдат използвани, като средство за състрадание, но за тези събития липсват новинарски екипи, които да ги отразят.

Branson flamingos

Branson

Парите не са добри или лоши, да ги притежаваш не е добро или лошо и не те превръщат в добър или лош човек.

Парите са обикновен инструмент, ресурс и нищо повече.

Брадвата е инструмент, също така и чука. Ако ги използваш за рязане на дърво или строеж на къща, никой няма проблем с това. Но ако изгубиш разсъдъка си и ги използваш, за да нападнеш някой, те вече се превръщат в оръжия. Отново, проблема е в хората, които използват дадено средство/инструмент.

Разбирам, какво се е опитал да каже генерал Чой, но неговото изявление е просто неточно.

Той се е опитал да каже, че ако парите (любовта към парите) са причината, поради която преподавате Taekwon-Do, то това е просто бизнес и просто използвате Taekwon-Do, като средство за постигане на тази финансова цел. В този случай той е напълно прав и такъв доджанг определено не е “истински“. Ако основната ви мотивация са парите, то това, което продавате остава без стойност и вие сте готови на всичко за да изкарате някой лев.

Но, ако целта ви е да преподавате Taekwon-Do на колкото е възможно повече хора и да разпространявате изкуството, където се намирате, тогава преподаването на Taekwon-Do и воденето на клуб, като бизнес е един от начините за постигането на тази цел.

Ако не сте много заможни, нямате спонсори и правителството не ви осигурява и поддържа тренировъчните съоръжения и инструкторските заплати, то тогава най-често срещаният начин за обучението на възможно най-много ученици е чрез ръководенето на успешен Taekwon-Do клуб.

Ще отнеса нещата още една стъпка напред. Аз смятам, че в днешни дни най-бързият начин за разпространение и развитие на Taekwon-Do е чрез множество инструктори, които ръководят собствени и успешно реализирани клубове. Да си Taekwon-Do инструктор трябва да е толкова доходоносно, колкото адвокатската или докторската професии. Ако сте носител на 4-ти дан черен колан, това значи, че сте тренирали повече от 10 години, а това е по-дълъг период от време отколкото прекарва един адвокат в университетска правна паралелка или доктор в медицински университет. Също така, услугата, която предоставяте е също толкова ценна, всъщност е безценна! Вие не само обучавате хората, как да ритат или удрят, вие променяте техните себевъзприятия, развивате увереност в тях, която не са имали или не са подозирали, че притежават. Вие променяте живота на хората към по-добро.

В близко бъдеще аз виждам свят, в който да си инструктор по Taekwon-Do вече няма да се свързва с даването на безмълвен обет за бедност. По-скоро това ще бъде възможност за кариера, която би направила горд всеки родител, който види, че детето му преследва. Също така децата биха се стремили да бъдат част тази дейност, тъй като ще осъзнават колко плодоносна е както финансово, така и личностно.

Ако някой по света има по-добра идея относно това, как инструкторите могат да осигурят чиста и безопасна среда за учениците си, как да си позволят пътуванията по света за да участват на семинари/тренировки или да се състезават и същевременно да могат да гледат семействата си … целият съм в слух!

За съжаление никога няма да имам възможността да обсъдя това с генерал Чой, поради което за сега само ще кажа, че с него имаме джентълменско разногласие и аз ще продължа да правя всичко по силите си да споделям и обучавам инструкторите как да водят своите Taekwon-Do клубове по един успешен и доходоносен начин.

1 TKD Logo

 

За автора:

John HeadshotJohn Karstadt

Старши Инструктор – Karstadt Taekwon-Do

Mr. Karstadt е основател на „1 TKD Consulting“ и притежава най-старият ITF Taekwon-Do клуб в Аризона, Karstadt Taekwon-Do във Финикс, AZ заедно с баща си Master David Karstadt. Той тренира от 1984-ма, и защитава своят първи черен колан на 8-годишна възраст и към момента е международно признат инструктор, който преподава култура, дисциплина, лидерство и бизнес умения свързани с Taekwon-Do в курсове и семинари по целия свят. Той е бил член на осем U.S. Taekwon-Do отбора и се е състезавал в 14 различни страни по света. Той е спечелил множество медали от Световни Първенства и международни състезания, като един от най-забележителните му успехи е тази на Световното Първенство от 2004 година, проведено в Южна Корея, където той печели два златни медала и „Men’s Team All Around Trophy“. Mr. Karstadt в момента живее във Финикс, Аризона със съпругата и трите си деца. С него можете да се свържете чрез e-mail: 1tkdinsider@gmail.com

Превод:

Б. Симеонов

(Visited 165 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...