Нуждае ли се Taekwon-Do от Олимпийските игри?

Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...

Много неща са  казани и изписани относно Taekwon-Do (Taekwon-Do , като се има предвид стилът Chang-Hon/Традиционният) и това то да стане ли част от Олимпийските Игри и други спортни организации, като SportAccord, CISM, т.н.

Въпросът не трябва да бъде “защо Taekwon-Do трябва да бъде част от Олимпийските Игри или други международни дейности”

Taekwon-Do (във всичките си форми) винаги е било политически насочено бойно изкуство.  В значително по-голяма степен от други такива, тъй като няма бойно изкуство, което да остане недокоснато от „ръката” на политиката.  В момента има две, както ги наричам, „световни” разновидности на Taekwon-Do, които съществуват от 1973 год. до наши дни. Тези две организации са – International Taekwon-Do Federation® известна като ITF и World Taekwondo Federation® известна като WTF. Много неща са се изписали относно тези две организации, но има един прост факт, а именно, че WTF е създадена за да си съперничи с ITF и до момента е спечелила повечето битки от това съперничество.

Факт е, че те са изключително сходни по терминология ”World” срещу “International” и също така в началото на 70′те комуникациите не са били толкова развити и бързи, каквито са сега. Всъщност, за около 30 секунди след натискането на клавиша на клавиатурата ми тази статия ще бъде достъпна за милиони читатели, но към 1970-та година е отнемало седмици на една статия да достигне от западното полукълбо до източното, а понякога и повече. Едно телефонно обаждане отнема няколко минути и след това информацията е трябвало да се предава от уста на уста.  Тези неща са всъщност част от причините, поради които WTF  е била в състояние да се сдобие с последователи от части само с разгласяването, че ITF вече не е наоколо.  WTF е разчитала на пълната подкрепа на родното си правителство, докато ITF е подпомаган единствено от старшите държавници.

Още от самото начало WTF има мисия да развива спортно Taekwondo, докато ITF е центрирана повече около самозащитата (нейните истински корени, подобно на Karate), и историческото съхранение.  Спортният аспект Taekwon-Do (и другите бойни изкуства) има своята приложимост. Той е добър начин за демонстриране на някои умения, но въпросът, който трябва да си зададем като инструктори е дали наистина си струва?

Състезателността може да е полезна, ако се използва и организира правилно. Тя може да изгради качества, като спортсменство, работа в екип, самооценка, гордост и др. В същото време се проявяват и не чак толкова положителни ефекти. Някои твърдят, че състезанието също служи, като механизъм за определяне на най-годните групи в политическо; икономическо и екологично отношение. Състезателните спортни мероприятия също са страхотен начин за икономическо развитие (понякога не) на дадена група, организация и дори държава.  Всяка нация работи много усилено да доведе Олимпийските Игри в своята държава, защото това генерира стотици милиони долари и дори повече, които се усвояват години преди събитието и даже след това. Игрите в Сеул през 1988г. са блестящ пример за това, тъй като Южна Корея спечели много повече от игрите и тяхната подготовка!

Скорошното Световно Първенство на ITF, което се проведе в Pyongyang е друг пример за това, защо една страна би домакинствала на такова събитие. В конкретния случай, севернокорейците получаващи около $15  на месец с общ национален приход от около $40 милиона (96 0т 193 според CIA WORLD FACT BOOK), като сравнение за по-доброто разбиране на тези фигури даваме Южна Корея, която е записана под номер 12 с $1,459,000, САЩ е записан под номер 1 с $14,660,000 заедно с целият Европейски Съюз, който води САЩ с малко $14,820,000 GDP (PPP), DPRK (Северна Корея) даде добър пример със 17-тото Световно Първенство на ITF.

Съответно, спортът Taekwon-Do…. Дали наистина е нужен? Е, той дава възможност на хората да се състезават в индивидуални дейности, като – tuls, hyung, poomse известни още, като форми, чупене, отборни дейности с отборна игра на форми и след това имаме и спаринг. От една анкета, проведена преди няколко години на нашия сайт беше запитано колко хора от една школа са се състезавали на национално и международно ниво, като резултатите бяха средно под 2% от трениращите в един клуб за международно ниво и под 10% на местно и регионално ниво.

По мое мнение Taekwon-Do трябва да има спортен аспект, това дава добра възможност на тези, които желаят да се състезават, така и трябва, но това не трябва да се използва като самоцелно средство за печалба, както много хора и организации се опитват да направят. Една от целите на Taekwon-Do е да служи на човечеството, в този ред на мисли, след като „сметките” са изплатени, вероятно организациите по Taekwon-Do трябва да използват печалбите (ако има такива) за безвъзмездни дарения към културни и изследователски направления. Алчността изглежда е централният движещ фактор в провеждането на някои от тези състезания, а именно алчността е унищожила повече хора и организации, отколкото почти всичко друго в човешката история!

 

Doug Nowling

Превод: Б. Симеонов

(Visited 100 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...