Накратко за организациите по Таекуон-до в България 2022

Rating: 2.7/6. From 3 votes.
Please wait...

Това е разширена и актуализирана версия на статията по темата от 2011 г. 

В началото на новото хилядолетие бе само Българската Федерация по Таекуон-до /БФТ/, която представляваше ITF в България.

В началото на 2000 г. клуб Евроатлас бе възроден от бивши членове на клуба, трениращи в клуб АБЦ. Това не бе посрещнато добре от ръководството на БФТ. Евроатлас не бе приет за член на БФТ и бе принуден да продължи самостоятелно, като първият независим клуб по таекуон-до в България. Клубът стана представител на ITU от САЩ. През 2003 г. клуб Евроатлас с подкрепата на съмишленици учреди Българска Таекуон-до Федерация /BUTF/, която практически остана само на хартия.

K Butf 1бб

K Butf 2дд

След смъртта на ген. Чой и разцепването на ITF БФТ подкрепи ITF-NK, което доведе до нарастване на напрежението, вътре между организацията и част от членовете. През 2005 г. от БФТ бяха изключени клуб Багатур и клуб Варна. Година по-късно Централен Полицейски Таекуон-до клуб /ЦПТК/ също напусна БФТ.Последва учредяването на Българска Федерация по Традиционно Таекуон-до /БФТТ/ през лятото на 2006 г. подкрепена от клуб Багатур и клуб Варна. БФТТ продължи да работи с ITF-C на GM C.J. Hwa.

През есента на същата година бе учредена Българска Асоциация по Таекуон-до /БАТ/ подкрепена от ЦПТК и BUTF /Евроатлас/.  Наличието на 23 сертифицирани носители на черен колан от Евроатлас даде възможност на БАТ да покрие изискванията за членство към ITF-V и AETF. Само две години по-късно в края на 2008 г. БАТ се разцепи. В БАТ останаха представителите на ЦПТК и изкуствено създадените негови филиали, а останалите клубове се обединиха  в нова организация.

В началото на 2009 г. клубовете Евроатлас, Банкя, Феникс и Сердика се обединиха под името Българска Таекуон-до Федерация /BUTF/. Новата организация продължи да работи с ITF-V до есента на 2010 г. когато премина към Advanced Taekwon-do International ATI.

През 2011 г. BUTF организира в България международен семинар с ГМ Лим и съвместно с представителите от Норвегия учредиха организацията Advanced Taekwon-do Europe /АТЕУ/. През същата година клубовете от БФТТ тихомълком се върнаха към БФТ и реално през 2014 г. организация престана да съществува.

Последва период на „привидно“ затишие на „трансферите“ между организациите, но явно в БФТ нещата не вървяха гладко… и не само там!

През 2014 г. Академия за бойни изкуства напусна БАТ и се присъедини към BUTF.

През 2015 г. представителите на Норвегия в АТЕУ се отделиха и преминаха към Global Taekwon-do Federation GTF. Те бяха последвани само от един БГ клуб – Феникс. 

През 2017 г. BUTF организира международен семинар с ГМ Лим и клуб Феникс „предпочете“ да се върне към АТЕУ и напусна GTF. Определено и в GTF ситуацията не бе „розова“. След семинара ATЕУ се обедини с BUTF в обща организация.

Същата година група инструктори от БАТ потърсиха „алтернатива“, включително при ITF-K, но се върнаха в БФТ.

През 2018 г. клуб Феникс от АТЕУ „се сети“, че трябва да притежава спортен лиценз и пристана на БФТ (където се гушнаха влюбено с Кимарата) .

През 2020 г. Баш-баш майсторът от АБЦ „отегчен“ от БФТ (където той 20 години беше член на УС) преименува Хапкидо федерацията в БФТ GTF и си стисна ръката с майстора на „белите мечки от полярния кръг“. Двамата заедно „чучнаха“ под полата на баба Линда,  даже организираха съвместно OPEN Световна купа/Световно първенство по таекуон-до по GTF в град София през 2022 г.

Въпросът остава: Кои са следващите трансфери към GTF?

Таекуон!

p.s. Не препоръчвам GTF … за справка питайте моя бивш приятел Мирко от Феникс.

(Visited 177 times, 1 visits today)
Rating: 2.7/6. From 3 votes.
Please wait...