История 1990 – 1999

Евроатлас е един от първите клубове по Таекуон-до в България. Основан е от Станимир Пеев I дан в гр. София през 1990. Тренировките се провеждат в залата на Биологическия факултет и Минно-геоложкия институт. Тренира се всеки ден и залата често се оказва тясна за големия брои практикуващи. Клубът участва успешно на първия републикански турнир по Таекуон-до „Таекион” в гр. Ст. Загора през април 1991, където са спечелени първите медали. Корейският инструктор Ким Унг Чол VI дан води тренировки всеки петък и провежда редовно изпити за технически степени до заминаването си от България през 1992. Това е периодът на най-бурно развитие на клуба.

Ст. Пеев защитава II дан и издава книгата „Силата на атаката I“ през 1992. Това е първата книга за Таекуон-до издавана у нас и остава актуална до днес. За периода 1993 – 1995 Ст. Пеев е избран за изпълнителен директор на БФТ и защитава III дан пред Сок Мин Чол VI дан. Всичко приключва през есента на 1996 когато официалното му оттегляне от Таекуон-до е факт!

През този период една част от трениращите в Евроатлас вече са с черни колани, няколко състезания зад гърба си, спечелени медали и много натрупан опит.

Оставайки без инструктор голяма част от членовете на Eвроатлас начело с Б. Атанасов II дан и Ст. Бояджиев I дан търсят къде да продължат. Решението се оказва съвсем наблизо в залата на ВИАС, където Таекуон-до клуб АБЦ се бори да оцелее под ръководството на Кр. Гергинов IV дан и Ас. Асенов IV дан.

През есента на 1996 Евроатлас се присъединява към АБЦ. Същото прави и групата по Таекуон-до на клуб Балкан с инструктор С. Панчев II дан. Това дава тласък на АБЦ да стане водещ клуб по Таекуон-до в гр. София. През 1997 в България отново идва Ким Унг Чол VII дан.

В продължение на 6 месеца той води ежедневни тренировки в залите на клуб АБЦ и НСА.

Резултатите не закъсняват и в края на 1997 Б. Атанасов защитава III дан  и поема функциите на Ас. Асенов след отделянето му от АБЦ /през 1998 преминава към WTF/.

В следващите две години Б. Атанасов работи съвместно с инструкторите и съдиите в АБЦ по организацията, провеждането и участието в турнирите по Таекуон-до от календара на БФТ.

Sc3522gf 1b

В сформирания екип се открояват имената на С. Панчев III дан, Ст. Бояджиев II дан, К. Кукушев I дан,  М. Трифонов I дан и М. Йорданов I дан.

Съвместно провеждат една запомянща се демонстрация по Таекуон-до пред полицейската школа в Симеоново на 24 януари 2000.

След завръщането на Ким Унг Чол през 1999 отношенията в АБЦ са напрегнати, а забраната на Кр. Гергинов към инструкторите за създаване на собствени клубове и рестриктивната му политика към повишаване в степен води до отделяне на няколко инструктора с част от групите от АБЦ. Повтаря се случилото се с Ас. Асенов две години по-рано.

 

 

История 2000 – 2009