История 2020 –

2020 година започна „ударно“ за всички по света, включително и за Бойните изкуства в България. Удари ни епидемията от Ковид-19. Обявиха национална „извънредна епидемиологична обстановка“, хората се „самоизолираха“, а залите по Бойни изкуства опустяха.

WHO calls for experts for COVID-19 Technical Advisory Group - PAHO/WHO |  Pan American Health Organization

Съвсем случайно, станахме свидетели на „странни неща“… Пренебрежително отхвърляните години наред „иновативни идеи“ за онлайн мероприятия по Бойни изкуства се сбъднаха пред очите ни!

Само за няколко дни клубовете се оборудваха с необходимата техника и стартираха онлайн тренировки!! След няколко седмици вече предлагаха онлайн семинари и изпити!!!

Федерациите се оказаха по-консервативни и им се наложи да отменят планираните в календара състезания. В последствие бързо се окопитиха и ги трансформираха в онлайн мероприятия.

Евала!!!

Значи може…

От 14.03.2020 година Адвансед Таекуон-до Европа със съдействието на Евроатлас въведе онлайн изпит за техническа степен. Предложи се на всеки желаещ да бъде повишен в техническа степен Гуп или Дан в Адвансед Таекуон-до.

Успешно се проведе първият онлайн/дистанционен изпит за техническа степен. В степен черен колан I дан бе повишен Чавдар Сербезов. Кандидата представи снимков материал и видеоклип с изпълнение на техники, които бяха разгледани и оценени лично от Мастер Б. Атанасов – Президент на АТЕУ и Евроатлас.

Иновативния формат за тестване потвърди своята ефективност и практическа приложимост, когато залите са затворени за неопределен период.

На 01.02.21 г. спортна зала „Be shape“, Люлин – „домът“ на Martial Arts Academy отвори врати след наложената заради COVID-19 карантина.

На 27.06.2021 г. в спортна зала „Be shape“ – Люлин, сабумним Марио Илиев (VІ дан) проведе изпит за технически степени. Гост на мероприятието бе мастер Борис Атанасов VII dan – президент на Advanced Taekwon-do Europe и Евроатлас.

От 12.3.2022 година клуб Евроатлас провежда тренировки по Адвансед Таекуон-до в нова зала.

Групата е съставена от малки и големи с различни степени, но общото между тях е желанието за практикуване на Таекуон-до, като Бойно изкуство.

Практикува се изпълнение на основни и специални техники, форми,  спаринг и самозащита. Детайлно се обясняват специфичните моменти от теорията за изпълнение на всяка техника и философията на бойните изкуства. 

В спокойна и позитивна атмосфера, индивидуално се работи с всеки един от групата. Това прави всяка тренировка да изглежда като мини-семинар по Адвансед Таекуон-до.

DSC00194hg

От 15.7 до 17.7.2022 г. в еко селище Азарея, гр. Троян се проведе лагер – семинар по Адвансед Таекуон-до. Мероприятието бе организирано от инструктора на клуб Евроатлас Томи Гиздов. Водещ на техническата и теоретична част от мероприятието бе президента на Адвансед Таекуон-до Европа АТЕУ майстор Б. Атанасов. В семинара участваха членове на клуба и гости.

DSC00268DSC00253DSC00311DSC00243

С това мероприятие клуб Евроатлас и АТЕУ отбелязаха успешното приключване на учебната година.

DSC00354t

През октомври 2022 година бяха отпечатани първите екземпляри на новата книга „Адвансед Таекуон-до – Модерното бойно изкуство“.

Книгата е създадена от екип на Advanced Taekwon-do Europe ATEU. Тя е плод на общите усилия на двама майстори по Таекуон-до с над 30 годишен опит в бойните изкуства. Автор е Б. Атанасов, технически консултант и редактор е М. Илиев. Книгата е оформена като наръчник за практикуващите Адвансед Таекуон-до. 

На 22.10.2022 г. в спортна зала „Be shape“, Люлин – „домът“ на Martial Arts Academy, беше представена новата книга „Адвансед Таекуон-до – Модерното бойно изкуство“.  Авторите – Б. Атанасов и М. Илиев раздадоха много автографи и си направиха снимки за спомен с участниците в презентацията.

На 27 и 28 май 2023 г. във физкултурния салон на 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ се проведе „Open Advanced Taekwon-do seminar 2023“ с водещ Сеньор Мастер Малкълм Джоунс (Malcolm Jones) VІІІ дан. СМ Джоунс е Генерален секретар на Open International Taekwon-do Federation (OITF), а в страната беше по покана на Мастер Борис Атанасов (VІІ дан) – Президент на Advanced Taekwon-do Europe.

Семинарът започна с официално промотиране на инструктори на ATEU в ранг: председателят на организацията Борис Атанасов, бе удостоен с титла „Старши Майстор“ (Senior Master) – VІІІ дан; Иво Стефанов – V дан; и Божин Зафиров – ІІ дан. Сертификатите бяха връчени от СМ Джоунс.