История 2000 – 2009

K Euro 2ссПрез лятото на 2000 Б. Атанасов и К. Кукушев регистрират клуб ЕВРОАТЛАС, след съгласие от Ст. Пеев за ползване на името.

“Новото в Евроатлас не е това което правим, а начинът по който го правим.
Б. Атанасов

Клубът развива Корейското бойно изкуство Таекуон-до по модерен начин, съответстващ на времето, в което живеем. Съчетава в едно източната традиция и модерния начин на мислене.

Първата стъпка в тази посока е регистрирането на домейна euroatlas.org, който комфортно се настанява върху обновената емблемата на клуба. За рожден ден на клуба се счита датата 16.05.2000. Първият подкрепил новият клуб е Р. Харитонов / БТСДА – Tang Soo Do/. Той предоставя залата на 132 СОУ за провеждане на тренировки.

 

Евроатлас подава официална молба за членство към БФТ, която дори не бива разгледана. Президента на БФТ в лицето на М. Богданов IV дан не дава ясно обяснение за случая. В последствие се изяснява, че в БФТ, където Кр. Гергинов V дан е вицепрезидент за Евроатлас няма място. Това става повратен момент в развитието на клуба.

Изходът от сложната ситуация в ерата на интернет се оказа само на няколко “клика” разстояние. След консултация с altavista.com за международните организации по Таекуон-до и размяната на кореспонденция по e-mail с някои от тях, Евроатлас става член и представител за България на International Taekwondo Union. Изборът не е случаен. Това е международна организация от нов, отворен тип развиваща стила Таекуон-до практикуван от Евроатлас, предлагаща модерна схема за провеждане на изпити за технически степени и издававаща международни сертификати.

Евроатлас става първият независим клуб по Таекуон-до в България – международно сертифициран от началото на 2001. Съвместната работа с ITU силно променя начина на мислене и вижданията за бойните изкуства, федерациите, майсторите, степените и бизнеса около Таекуон-до на всички в Евроатлас. Оказва се, че много от идеите и решенията предлагани от Американците не са ефективни, тъй като просто са „изпреварили времето си” за България.

Тренировките се провеждат в спортен център „Триадица”, а от 2002 на стадион „Г.Аспарухов” /Герена/. Членовете на клуба нямат възможност за участие в мероприятията провеждани от БФТ. Независимо от това Евроатлас продължава да работи съвместно с клубовете Сердика и ЦПТК, които в последствие напускат БФТ.

PICT0401

Активното участие на клуба в организационното развитие на Таекуон-до в България започва през 2005. Заедно с други клубове напуснали БФТ – Багатур, Варна, ЦПТК и Сердика  участва в поредица открити турнири. Обсъжда се и учредяването на „Българска федерация по традиционно Таекуон-до” подкрепяща ITF-C /master C. J. Hwа/. В последствие Евроатлас оттегля подкрепата си към БФТТ поради факта, че начело на тази организация застава човек нямащ нищо общо с Таекуон-до, а плътно до него стои друг негов „земляк” и силно компрометиран в миналото си таекуондист.

Последва учредяването на  „Българска асоциация по Таекуон-до” /БАТ/ в края на 2006. За Президент на БАТ е избран В. Игнатов II дан от ЦПТК, а в управителния съвет са още М. Илиев III дан и Б. Атанасов V дан от Евроатлас. Наличието на 23 сертифицирани носители на черен колан от Евроатлас дава възможност на БАТ да покрие изискванията за членство към ITF-V /master T. T. Quan/.

S2020008

БАТ е приета за член на ITF-V от 2007. Евроатлас постепенно въвежда нови национални и международни мероприятия в календара си. Инструктори от клуба участват на международния семинар Master Class във Варна с GM Choi Jung Hwa.

През февруари 2008 Б. Атанасов V дан участва в 31 – международен инструкторски курс в гр. Солун /Гърция/, където получава Сертификат за международен инструктор към ITF. През март Евроатлас е организатор и домакин на турнира “Купа Левски 2008″. Б. Атанасов е избран за треньор на националния отбор взел участие на европейското първенство в гр. Вроцлав /Полша/.

Dsc01675 1

 

През годината БАТ е приет за член на A.E.T.F, но изпитва сериозен недостатък на демократичност в управлението си, а в края на годината се оказва в пълен колапс.

Новата 2009 стартира със създаването на Българска Таекуон-до Федерация /BUTF/ с президент Б. Атанасов V дан. В ръководството на организацията са още Е. Боянова, М. Трифонов, К. Кукушев и Й. Филев. BUTF работи съвместно с  ITF-V /master T. T. Quan/  и през май 2009 инструктори от BUTF участват в 44- международен инструкторски курс в гр. Мисбах /Германия/.

Евроатлас участва в летния лагер по Таекуон-до от 01.09.2009 до 08.09.2009 г. в гр. Приморско.

История 2010 – 2019