Истинският ITF

Rating: 3.5/6. From 2 votes.
Please wait...

Нека истинският ITF да стане

 MASTER TRAN TRIEU QUAN

Interview -Tae Kwon Do Times – November 2003

 Ще кажете ли на нашите читатели за вашия път в TKD?

Аз започнах да изучавам Taekwon-Do на ранна възраст и си проправях пътя през всичките нива. Бях ученик, инструктор, съдия, изпитващ, водещ на семинар и треньор. В същото време се занимавах с администрацията и ръководството на TKD организациите на всички нива и също с организирането на семинари.


2004 ще отбележи моята 40-та година в TKD, така че заглавието на следващия списък може да бъде “Моят живот в Taekwon-Do”.


1964 – започнах да изучавам TKD в Сайгон (Виетнам) на  12 години

1967 – защитих черен колан първи дан

1969 – на 17 години създадох първата TKD школа във виетнамската училищна система

1970 – преместих се в Канада да следвам за инженер в университета Лавал 

1971 – започнах да водя TKD курсове в спортния център на университета Лавал и заедно с общинския център за забавления, основахме Sainte-Foy TKD клуб

1981 – основах Квебекската федерация по TKD International (ITF)

1982 – написах Cessez d’avoir peur (“Не се страхувай”), ръководство по самозащита за жени

1982 & 1985 – бях председател на организационния комитет за първото и второто международно състезание за купата в град Квебек 

1984 – тренирах канадския отбор за  отборното състезание на Световния шампионат в Глазгоу (Шотландия) и на Gala des athlеtes бях избран от представители на медиите и различните федерации за треньор на годината в Quebec

1984 – станах член на борда на директорите на ITF

1985 – 1989 –станах президент на канадската федерация по ТKD (ITF)

1986 – 1989 – работих съвместно с университета Лавал в проучване по Теория на силата в ITF TKD и използването на техники за преподаване на TKD

1987 – удостоен от Музея на цивилизацията в Квебек с “Productive Citizen”( Творчески гражданин)

1988 – 1989 -бях лектор на TKD курсове за студенти в катедрата по физическо възпитание на университета Лавал

1990 – придобих ITF сертификат за 7-ми дан и титлата “Майстор”

1990 – президент на организационния комитет на 8-ия Световен шампионат по ITF TKD в Монреал (Канада)

1997 –съм отличен от професионалната асоциация на инженерите от район Квебек за решителността си и силата на характер./ Семейството на Тран е избрано за “Семейство на годината” по време на седмицата на семейството в Квебек /.

2000 – станах 8-ми дан ITF 

2001 – бях избран от генерал Чой да бъда президент на Панамериканската континентална TKD федерация (ITF) и председател на комитета на ITF турнира; получих Майсторския трофей за лоялност на  ITF конгреса в Римини (Италия)

2003 – бях избран за президент на ITF на 14-тия конгрес във Варшава (Полша). В моята професионална кариера като строителен инженер, имам много години опит в администрацията и управлението на проекти. Аз работих за министерството на нашето областно правителство върху големи конструкторски проекти. Като предприемач, основах преуспяваща фирма за инженерска консултация, работеща върху международни проекти. Имам дълъг опит от работата си с правителства и организации за международно развитие. Бизнес опита ми ще послужи по време на мандата ми начело на ITF. Сблъскал съм се непосредствено с много случаи на нарушаване на човешките права във Виетнам. Моят опит затвърди моята вяра в демокрацията и важността от уважаване на човешките права. За мен е много важно ITF да продължи да действа демократично.


Последните думи на генерал Чой бяха, че иска г-н Чанг Унг да бъде неговия приемник. Разбирам вашата позиция. Трябва ли Г-н Унг да защити позицията си на изборите в Полша? Правилно ли е това?


Аз не съм присъствал, така че не мога да съм сигурен какво е казал генерал Чой. Ако генерал Чой е посочил някой, който да го наследи като президент на ITF, прехода трябва да бъде проведен според демократичния ред, установен в ITF конституцията.  Номинираният трябва да представи себе си като кандидат за президентския пост, както направи генерал Чой. После делегатите на конгреса могат да гласуват за новия президент, те имат правото да изберат свободно кандидата, който те вярват, че е най-способен да ръководи ITF следващите 4 години. Опитвайки се да наложат президент на ITF, северно корейците показаха пълна липса на уважение към конституцията на ITF, на нейните демократични права, на нейните членове и в частност на генерал Чой, който се подчиняваше на този ред на всеки конгрес. Този опит да заобиколят нашия демократичен ред е абсолютно неприемлив. Въпреки че ние може никога да не научим какво точно генерал Чой е казал преди смъртта си, можем да бъдем сигурни, че неговото истинско желание и думи за ръководенето ни за бъдещето са изразени във въведението на последната му книга “Морална култура”.

Тази книга е написана когато генерал Чой е бил в добро здраве и е могъл свободно да изрази идеите си. Той осъзнал,че е наблегнато повече на преподаването на техническите аспекти на TKD и почувствал, че ще зависи от следващите поколения да дадат еднакво значение на преподаването на До. С помощта на старшите членове на ITF, аз ще дам най-доброто от себе си да завърша една добре балансирана програма с преподаване на техническите и духовни аспекти на ITF-TKD на всички нива. При тези обстоятелства, тези от нас, които са отговорни за бъдещето на ITF TKD са призовани да използват нашето благоразумие и да вземат решение, основано на основните цели на TKD, както генерал Чой ги определи: да изградим по-добър свят с мир, справедливост и свобода.


Бихте ли гласували за г-н Чанг Унг, ако го беше направил?


Това е чисто теоретичен въпрос, но аз съм готов да отговоря на него. Не, поради много причини: въпреки, че имах привилегията да бъда близък с генерал Чой от много години, никога не съм чувал за г-н Чанг Унг до смъртта на генерал Чой. Доколкото знам, г-н Чанг Унг никога не е тренирал TKD. Как тогава той може да има пълно разбиране на ITF културата или нуждите и желанията на неговите членове? Неговата идея за бъдещето е да се опита да обедини ITF с WTF и да има TKD като спорт в Олимпийските игри; това е далеч от приоритетите за мен и ще послужи за развитието само на елита. Вярвам, че TKD има 4 аспекта: той е спорт и бойно изкуство, но също и начин на живот и средство за социално развитие. Ние трябва да имаме пред вид всичките 4 аспекти при управлението и развитието на ITF TKD. Нямам нищо против корейските хора и атлети, но аз наистина искам ITF TKD да бъде ръководено и управлявано от тези, които знаят и уважават неговите принципи и традиции.

Как това разделение се отрази на Вашето членство?

За съжаление, тромавият опит да наложат президент на федерацията и лъжливите слухове, които се разпространяваха след самообявяването на г-н Чанг Унг като президент, предизвикаха много объркване и несигурност в нашите членове. Обаче, мнозинството от ITF националните управляващи бордове останаха с нашата организация. Вярвам, че качеството на услугите, предложени от ITF, нашето виждане за бъдещето, нашият отборен дух, нашето уважение на демократичните принципи предлагат най-добрата перспектива за нашите членове. Това ще стане още по-ясно с реализирането на нашите планове през следващите няколко години. След избирането ми за президент, много страни и хора чуха нашето виждане за ITF, нашите водещи принципи и проекти за бъдещето; много от тях изявиха интерес да се присъединят към ITF. Ние ще приемем тези, които искат да се върнат към общността на ITF; ние също ще работим много упорито да привлечем нови членове, които търсят TKD федерация, която да удовлетвори – техните очаквания, Каня тези, които се интересуват да научат повече за ITF, да посетят нашия уеб сайт  www.tkd-itf.org


В объркването, което последва след специалния конгрес в Пионгианг, г-н Том Маккалъм беше обвинен за кражба на 60.000 долара и един компютър. Г-н Маккалъм е представен от генерал Чой като един от неговите най-доверени приятели. Ще кажете ли на нашите читатели какво се случи?


Жалко е, че севернокорейската организация разпространява слухове и отправя обвинения като димна завеса за нейните действия. Ето какво се случи –   директорският комитет на ITF упълномощи Master Том Маккалъм, като генерален секретар, да изтегли 60.000 долара от сметката на ITF и да вземе компютъра си, за да запази авоарите и базата данни на ITF. Спазвайки договора, Master Маккалъм върна парите в сметката, без тази част, която покрива разходите му за банковата операция. Севернокорейците не спазиха тяхната страна на споразумението. Използвайки подправен сертификат за регистрация, те изтеглиха всички пари от сметката на ITF  (160,000 долара) и не ги върнаха.


Какъв е статута на ITF в съда?


Австрийският съд постанови, че тези три лица: Чанг Унг, Рий Ки Ха и Хуанг Куанг Сунг нямат установена от закона позиция, основана на конституцията на ITF. Много съм щастлив да Ви съобщя, че ние възстановихме законната регистрация на ITF, потвърдено от австрийскитете власти във Виена. Четирите законно признати членове на изпълнителния комитет на ITF са:  Master Пабло Трайтенберг, старши вицепрезидент;  Master Том Маккалъм, генерален секретар;  Master Вилем Якоб Бос, ковчежник и аз като президент. Ние също предприехме законни действия да си възвърнем сградата на главната квартира и да възстановим 160.000 долара, изтеглени нелегално от банковата сметка на ITF.


Г-н Чанг Унг и г-н Чой Хунг Хуа известиха, че разговарят с WTF. Вие също ли планирате да се срещнете с WTF?


Това не е приоритет за мен. Моя главна грижа е да модернизирам и да структурирам действията на ITF, така че то по-добре да служи на нуждите на неговите членове. Очевидно аз ще бъда много зает следващите няколко месеца, ръководейки прегледа и реализирането на ITF наръчник на операциите. Също ще посещавам всеки континент, за да се срещна с нашите местни ITF лидери за дискутиране по стратегическото развитие и да дам възможност на нашите членове да ни кажат от какво се нуждаят и какво искат от ITF. Ето как ще бъдем сигурни, че нашите планове за действие ще изпълнят очакванията на членовете ни.


Разбирам, че имате договор с Дисни да спонсорира световните игри през 2004 година. Ще ни кажете ли повече за това?


Имаме договир по принцип с Дисни Уърлд, и на този проект беше дадено единодушно одобрение на последния конгрес на ITF през юни. Първата Открита световна купа по ITF ще се състои от 19 до 21-ви ноември 2004 в спортния комплекс на Дисни Уърлд в Орландо (САЩ). Участието ще бъде отворено за всички трениращи TKD (цветни и черни колани), независимо от тяхната организация. Искаме да уверим всички участници в това състезание, че ще бъде добре организирано. Всеки ще получи топло посрещане, съревнованията ще се състоят навреме и съдийството ще е честно и безпристрастно. Повече подробности ще бъдат на разположение в близко бъдеще на нашия ITF уеб сайт  www.tkd-itf.org и, разбира се, в Taekwondo Times.

 Опишете дългосрочното си виждане за ITF.

Както започнах моята реч на ITF конгреса, когато бях избран за президент миналия месец, “ITF принадлежи на неговите членове; то трябва да работи за членове си и с тях да даде ползата, от която се нуждаят и която искат.” Управлението на ITF и присъединени към него организации ще продължат да са основани на демократични принципи. Управлението ще бъде добре планирано, ефективно, честно и открито. Ще действаме с ясна политика в повишенията на хората, достъпа на нови членове и повторното приемане и развитие. Ще се стремим да подобрим качеството на преподаването на TKD и уменията за управление на нашите Grand Masters, Masters и инструктори като им предлагаме подходящо обучение и подкрепа. Всички квалификации и повишения в ITF и присъединените към него организации, ше бъдат давани по заслуги и по установени критерии. Най-съвременната технология, включително обновен уеб сайт, ще се използва, за да улесни комуникациите с членовете. Всички елементи на ITF TKD състезанията ще бъдат подобрени. Това включва правилата на турнирите, регистъра на състезанието, процеса на квалификацията, обучението за съдии и компютърна система за отбелязване на точките. Състезанията ще се състоят на известни места по света. Ще развием ITF TKD в колкото се може повече страни, винаги ще помним нуждата от баланс между 4-те аспекти на TKD: като спорт и като бойно изкуство, но също и като начин на живот и средство за социално развитие. Например, ние ще въведем програми, предоставящи достъп до ITF TKD на тези, които нямат средства да си платят. Накрая, за мен е важно, че ITF TKD помага на нашите членове да създадат здравословен баланс между семейство, училище или работа и TKD, така че да могат да се радват на тренировките и на по-щастлив живот. Това е нашата крайна цел.


превод : Анна Костадинова

(Visited 127 times, 1 visits today)
Rating: 3.5/6. From 2 votes.
Please wait...