Интервю с GM Kong Young Il

Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...

от Stuart Anslow

Напускайки Таекуон-До Федерацията преди няколко години поради политически неразбирателства, които изглежда се влошаваха все повече, бях несъмнено разколебан, когато един приятел ми спомена за International Ch’ang Hon Taekwon-Do Federation, очевидно аз  тъкмо се измъкнах от „горещият тиган” и бях щастлив от това и не исках да се връщам отново в огъня. Тези, които ме познаваха ще кажат, че аз не искам да се въвличам в политическата обстановка в Таекуон-До или бойните изкуства като цяло, предпочитайки само да тренирам и преподавам, сприятелявайки се с нови хора, които искат същото.

 

Както и да е, имената, свързани с тази организация, провлякоха вниманието ми. Имена от светилата в Таекуон-До историята. Grand Master Nam Tae Hi беше първото име, което ме заинтригува, тъй като Grand Master Nam беше в самото начало заедно с генерал Choi и е известен като „първия Таекуон-До инструктор”. Други значителни имена като Kong Young Il, C K Choy, J C Kim & Kong Young Bo също бяха свързани с тази организация, така че бях длъжен да проуча.

След последвалото проучване разбрах, че президент на тази организация е Grand Master Kong Young Il, 9-ти дан, бивш член на ITF. Grand Master Kong е първо поколение ученик на генерал Choi, но въпреки че в UK не е толкова известен, колкото другите в ITF като Grand Master Rhee, Ki Ha, Master Park, Jung Tae & Master Hee, Il Cho, той има същият произход.

Свързах се с Nancy Stanley, която беше запозната с моите въпроси относно ICTF и нейната политика. В последствие реших да се свържа директно с източника, така че попитах Nancy дали може да ми уреди интервю със самия президент на ICTF, Grand Master Kong Young Il, 9-ти дан!

Кратка биография на Grand Master Kong, Young Il

Grand Master Kong, Young Il е бил капитан на Taekwon-do All Star Team в университета Kyung Hee, Южна Корея през 1963. Той е бил в армията на Република Корея от 1964 до 1968, където също е бил капитан на Taekwon-do All Star Team. През тези години, той е бил първият инструктор, който е представял Taekwon-do на 8th US Army в Korea.

През 1963 до 1980, Grand Master Kong пътува с генерал Choi Hong Hi около света като избран член на Международният демонстративен Таекуон-До отбор. Той е посетил 127 страни, провеждайки демонстрации, целящи представянето на бойното изкуство Taekwon-do по света. След всяка демонстрация е имало открита покана/предизвикателство към всеки от пубилката да се бие с който и да е член на демонстративният отбор. Grand Master Kong се е бил с всякакви бойци в тези 127 страни и никога не е губил двубой.

През  1980 до 2004, Grand Master Kong отваря Taekwon-do доджанги от Източния бряг до Западният бряг на Америка, както и в Puerto Rico и преподава Taekwon-do на хиляди практикуващи. Някои от неговите ученици стават и шампиони. Един от най-значимите моменти е, че той става главен инструктор на правителствена агенция в САЩ – ФБР.

Измежду неговите награди, Grand Master Kong е награден и с All American Open Award, приет в Hall Of Fame и избран за Martial Artist of the Year. (Биографията е взета от сайта на ICTF)

Интервюто

Stuart Anslow: Grand Master Kong, благодаря, че се съгласихте за това интервю днес!

Grand Master Kong, Yong Il: Аз съм поласкан от поканата Ви за това интервю. Моля чувствайте се свободни да ми задавате всякакви въпроси, каквито искате.

Stuart Anslow:  От колко време се занимавате с Taekwon-do?

Grand Master Kong, Yong Il: Практикувам Taekwon-do от 52 години.

Stuart Anslow: Това е много време, кога започнахте?

Grand Master Kong, Yong Il: Започнах на 9 години през 1952.

Stuart Anslow: И каква степен притежавате сега?

Grand Master Kong, Yong Il: Аз съм девети дан черен колан.

Stuart Anslow: Кога получихте деветия дан и по какъв начин?

Grand Master Kong, Yong Il: Когато ходих до Полша през 1997-ма година, генерал Чой ме повиши в 9-ти дан. Аз също съм 9-ти дан черен колан към Oh Do Kwan. Президентът Jin Duk Young ме повиши през 1994г.

Stuart Anslow: Занимавали ли сте се с други бойни изкуства?

Grand Master Kong, Yong Il: Тренирал сум Джудо, бях в университета Kyung Hee Physical Education College през 1962 – 1967. Това беше задължителна част от моят учебен план.

Stuart Anslow: Как сравнявате Джудото с Таекуон-До през този период?

Grand Master Kong, Yong Il: Аз не харесвах много Джудото. То ми трябваше за учебният план. Моето исктинско удоволствие идваше от Таекуон-До.

Stuart Anslow: Как се ориентирахте към Taekwon-do?

Grand Master Kong, Yong Il: Когато бях на девет, минах покрай една Карате школа, по това време още нямаше Таекуон-До. Видях как учениците удряха и ритаха и можех да чуя как викаха и това ме впечатли и аз отидох да говоря с инструктора. Започнах да тренирам на следващия ден.

Stuart Anslow: Какъв Карате стил беше това?

Grand Master Kong, Yong Il: Шотокан.

Stuart Anslow: Какви са вашите Таекуон-До корени и кога се присъединихте към ITF?

Grand Master Kong, Yong Il: Генерал Choi, Hong Hi и Grand Master Nam, Tae Hi основаха Oh Do Kwan приблизително 1953г.

Stuart Anslow: И тогава ли преминахте от Карате към Таекуон-До (Oh Do Kwan)?

Grand Master Kong, Yong Il: Осоновните членове на Oh Do Kwan бяха войници от Корейската Армия. Chung Do Kwan беше друга организация, която главно се занимаваше с цивилни, но стилът беше същият като Oh Do Kwan. Това бяха двете движещи сили в изграждането на ITF от General Choi, GM Nam и останалите.

Stuart Anslow: Тогава ли преминахте от Карате към Таекуон-До ( 1958/59)? И защо го направихте?

Grand Master Kong, Yong Il: Аз се преместих в Won Joo, Корея през 1958. Там започна Oh Do Kwan. Tae-geuk (1, 2, 3) и Pyung Ann (1, 2, 3, 4, 5) бяха формите, които тренирахме по това време. Това още се считаше за Карате. На мен ми допадна изключително много. Всички форми.

Stuart Anslow: Това директно под ръководството на генерал Чой ли беше?

Grand Master Kong, Yong Il: Да и на GM Nam Tae Hi.

Stuart Anslow: Какво представляваше ‘All Star Team’ към университета Kyung Hee?

Grand Master Kong, Yong Il: В този университет, който се състоеше от над 35,000 студента, аз бях един от избраните хора, които получиха пълна стипендия за Таекуон-До възможността за участвам в „All Star” отбора.

Stuart Anslow: Това състезателен отбор ли беше или само демонстративен?

Grand Master Kong, Yong Il: Да, беше състезателен отбор.

Stuart Anslow: Знам че сте служил в Корейската Армия? Какво представляваше службата?

Grand Master Kong, Yong Il: Аз служих в армията на Република Корея през 1963-1967. Моята задача беше да подобря подготовката на другите Таекуон-До инструктори и да се убедя, че са достатъчно подготвени да бъдат изпратени във Виетнам за да разпространят Таекуон-До. Аз бях също в All-Star отборът докато бях в армията, състезавайки се с много сруги отбори. Университетски отбори, военно-въздушни, военно-морски и така нататък.

Stuart Anslow: Какво представляваше тренировката по Таекуон-До в армията?

Grand Master Kong, Yong Il: (Смях) Ставаш сутринта в 5:30 и тичаш до 6:30. После имахме закуска. В 9:00 имахме тренировка до 12:00, упражнявайки техниките си. После обяд. От 2:00-5:00 тренирахме свободен спаринг. След това отивах в базата на армията на US да преподавам Таекуон-До на войниците и техните семейства. Това обикновенно продължаваше до 9:00.

Stuart Anslow: Какво представляваше свободният спаринг и тренировките на форми в армията?

Grand Master Kong, Yong Il: Беше много сурова тренировка. Не ни беше разрешено да се разтакаваме изобщо. Ние работехме много усилено всяка минута. Аз бях капитана и от мен зависеше всички да работят непрекъснато. За да постигна това трябваше да се упражнявам също толкова усилено.

Stuart Anslow: Какво представлява свободният спаринг днес (light contact)?

Grand Master Kong, Yong Il: Ние нямахме спаринг оборудване. Имахме” light contact”….краката ми бяха постоянно натъртени от тренировките. Много сходно е със тренировките днес, но без каквато и да е защита по тялото. Научихме се да блокираме доста добре, защото ако не го правехме болеше наистина много.

Stuart Anslow: Практикувахте ли приложенията на техниките съдържащи се във формите или само всяка форма като едно цяло?

Grand Master Kong, Yong Il: Целите форми постоянно.

Stuart Anslow: Имахте ли някакъв чин в армията?

Grand Master Kong, Yong Il: Само сержант. Редник първи клас, после ефрейтор и после сержант.

Stuart Anslow: Служили ли сте във Виетнам?

Grand Master Kong, Yong Il: Не.

Stuart Anslow: Бяхте ли част от оригиналният ITF от неговото начало през 1966г?

Grand Master Kong, Yong Il: Да.

Stuart Anslow: Как се е променила тренировката по Таекуон-До от тогава? Какво е загубено или добавено?

Grand Master Kong, Yong Il: Вначалото на 70-те имахме над 20,000,000 практикуващи в ITF. Беше диктатура, водена от генерал Choi, Hong Hi. Aз все още обучавам учениците си по същия начин, както обучавах преди, но не със същтата интензивност, с която съм свикнал. Времената се променха.

Stuart Anslow: Разбирам, по време на Таекуон-До демонстрациите, пътувайки с генерал Чой, вярно ли е, че демонстративният отбор по Таекуон-До е приемал всякакви предизвикателства от други бойни изкуства и вие сте имал над 127 битки и никога не сте губил нито една? Какво беше усещането покрай всичките тези предизвикателства?

Grand Master Kong, Yong Il: Да, аз никога не съм губил битка. Нито един от членовете на отбора на генерал Чой не е губил. Ние показахме на света, че Таекуон-До е най-силното бойно изкуство. Не съм сигурен колко битки сме имали, само знам че нямаме нито една загуба.

Stuart Anslow: В страни от Таекуон-До, от какви други неща/умения се интересувате?

Grand Master Kong, Yong Il: Моето хоби е голфа. Имам брат в Корея, който е професионален играч по голф. Опитвам се да играя веднъж на седмица, но в момента съм насочил цялата си енергия към новата си школа в Лос Анджелис  и към ICTF.

Stuart Anslow: Какво мислите за ITF организацията сега?

Grand Master Kong, Yong Il: Откакто здравето на генерал Чой започна да се влошава, много от главните инструктори по Таекуон-До изглежда започнаха да се надпреварват за позиции, даващи им сила и облаги.  Сега, когато генералът почина, ITF се разцепи на три различни организации и всяка от тях твърди, че е „истинска” или „автентичната”.

Stuart Anslow: Какво смятате за настоящата ситуация в ITF? Какво ще се случи с три организации, твърдящи, че са ITF?

Grand Master Kong, Yong Il: Мисля, че това е очевидно, когато има три организации, борещи се за сила, те очевидно не могат да се фокусират върху нуждите на своите членове. Фокусът на организацията трябва да е върху поддръжката, обучението и обслужването на членовете и.

Stuart Anslow: Това ли е причината за напускането на ITF организацията, в която бяхте и формирането на ICTF?

Grand Master Kong, Yong Il: Аз не съм напускал ITF, за да формирам друга организация. Аз напуснах ITF заедно с много други верни членове поради разочарованието от начина на управление.

Stuart Anslow: Чия беше идеята за формиране на ICTF?

Grand Master Kong, Yong Il: Grand Master CK Choy и Grand Master JC Kim (и двамата от Ванкувър, Канада) и Grand Master Nam Tae Hi (живеещ в LA, USA) и аз, почувствахме, че съществуващите организации не са „честни” към своите членове. Като пионер в Таекуон-до, както и всички членове от оригиналния демонстративен отбор на генерал Чой, решихме, че е време да изградим една организация, която да продължи завета на генерала.

Друг добър мой приятел от Испания, Master Kim Mu Won, който беше мой ученик през 60-те, също се присъедини заедно с Grand Master Park Bu Kwan от Тексас и Master Kong, Young Bo (От Пенсилвания – който беше първият световен шампион по Таекуон-До през 1974). Заедно имахме средствата и опита да осигурим една много силна организация, която е насочена към своите членове и бъдещето на техниките в Таекуон-До.

Ние се събрахме през февруари 2003г и основахме WITF и впоследствие променихме името на International Ch’ang-Hon Taekwon-Do Federation. Официално е основана на 23-ти октомври 2003г.

Stuart Anslow: Всичките, Grand Master CK Choy, Grand Master JC Kim, Master Kim Mu Won, Grand Master Park Bu Kwan, Master Kong, Young Bo, както и Grand Master Nam Tae Hi ли са част от ICTF?

Grand Master Kong, Yong Il: Grand Master Nam Tae Hi е почетния президент на

ICTF. CK Choy и JC Kim се пенсионираха на действат като мои съветници.

Grand Master Park Bu Kwan е глава на Техническият Комитет на ICTF.

По-рано в неговата Таекуон-До кариера, той беше в „All Star” отбора на корейската армия и беше награден за „Най-добър боец на годината” през 1967 от президента на Корея,Park, Jung Hee.

Master Kong, Young Bo, който е получил над 100 Grand Championтитли от отворени състезания през своята криера е активен председател на Комитета по етика/дисциплина на ICTF. През  1974, на първото световно първенство в Монреал, Канада, Master Kong спечели трофея за Велик Шампион.

Stuart Anslow: Каква е философията и принципите зад ICTF? И с какво се отличават от ITF и другите оргаизации?

Grand Master Kong, Yong Il: Най-лесният начин да отговоря на този въпрос е да започна с другите организации. Те работят от „върха”. Един човек или малка група от хора управляват цялата организация и получават облагите от нея. Членовете от друга страна изглежда са само източник на средства и нищо повече.

ICTF се различава значително от това. На първо място, всеки челн, който се присъедини, получава членски пакет, съдържащ флага на ICTF, книга за етиката, сертификат, карта, значка, ICTF емблема и други. Ние започваме с осигуряването на материали и информация. Никоя от организациите, които познавам не предлага това.

Също така всеки член им право на глас. Това е изключително важно. Другите организации твърдят, че управляват демократично, но в действителност решенията се вземат от върха и се довеждат до знанието на членовете.

В  ICTF всички членове допринасят за решенията. Колкото повече умове и опит събереш заедно, толкова по-силна е организацията.

Ние наистина сме се събрали за да промотираме Таекуон-До по света и да помагаме на инструкторите и учениците по всякакъв начин.

Stuart Anslow: Как се разраства ICTF? Грубо колко членове има в момента?

Grand Master Kong, Yong Il: От сформирането и през октомври 2003-та ние имаме членове в Канада, САЩ, Испания, Англия и Хонг Конг. В момента предоставяме информация и на други страни, които се интересуват от членство.

В този момент, Master Steiner, 8-ми дан е на телефона и аз се възползвам от възможността да му задам няколко въпроса:

 

Stuart Anslow: Master Steiner как се присъединихте към ICTF?

Master Steiner: Разбрах, че пионерите в Таекуон-До се събират за да изградят нова организация, която да поддържа принципите на системата Ch’ang-Hon. Аз съм бил преди това и в други организации по Таекуон-До и бях изключително недеволен от вземаните решения (от върха-надолу).

Stuart Anslow: Каква е вашата роля в ICTF?

Master Steiner: Аз съм изпълнителен вице-президент и моята задача е да поддържам връзка с всички комитети на ICTF и също така съм част от техническият комитет. Аз докладвам на Президента и на членовете.

След краткият разговор с Master Steiner  продължавам с интервюто на Grand Master Kong.

Stuart Anslow: Какво мислите за WTF и WTF Таекуон-До?

Grand Master Kong, Yong Il: WTF е всъщност организация, а не стил. Аз мисля, че техният президент е в затвора в момента. Това е просто поредният пример как политиката и корупцията са навлезли в организациите по бойни изкуства. Отново, ICTF е формирана за да се върне към корените на преподаването на Таекуон-До, а не политиката.

Stuart Anslow: ICTF поддържа ли ситуацията, свързана с ‘разделението’, както някои от ITF групите?

Grand Master Kong, Yong Il: За разделението между ITF и WTF ли става въпрос?

Stuart Anslow: Имам впредвид групата на Ch’ang Hon стила, а не задължително ITF организациите! Например, ако има възможност ICTF би ли направила това?

Grand Master Kong, Yong Il: Моята мечта е да събера всички практикуващи Ch’ang-Hon заедно за да споделят техники чрез състезания или тренировъчни лагери. Целта на ICTF не са Олимпийските игри, а да изгради силна организация, която се задвижва от своите членове, в която има опитни и сертифицирани инструктори и която провежда качествени състезания и семинари.

Stuart Anslow: В Англия проявяват голям интерес към ICTF. Има ли някакви планове за вас или някой от другите майстори да посетите Англия тази година за да промотирате ICTF и да проведете семинари и т.н?

Grand Master Kong, Yong Il: Да, имаме планове за два семинара през ноември. Един в северна и един в южна Англия.

Stuart Anslow: Прекрасно. Виждал съм сертификати за цветни колани, те са наистина хубави, но какво означава надписа в страни на сертификата?

Grand Master Kong, Yong Il: Това е калиграфия на прицнипите, направена от генерал Чой Хонг Хи, който е добре известен в Азия със своята калиграфия.

Stuart Anslow: Кои страни, според вас са водещи в развитието на Таекуон-До? Какво ги прави толкова добри?

Grand Master Kong, Yong Il: Това е прекалено трудно за определяне, тъй като доста страни са много силни в Таекуон-До.

Stuart Anslow: Добре, какво мислите за състоянието на Таекуон-До в момента?

Grand Master Kong, Yong Il: Малко объркващо. Това което имам впредвид е, че мнозина търсят лични облаги и слава от Таекуон-До и истинското бойно изкуство се губи. Не искам да го казвам отново, но това е причината за формирането на ICTF, връщане към корените на Таекуон-До.

Stuart Anslow: Смятате ли че първоначалната мечта на генерал Чой за Таекуон-До е била изгубена?

Grand Master Kong, Yong Il: Не мога да говоря за генерал Чой. Само той знае каква е била неговата идея.

Stuart Anslow: Настрани от политиката, какво смятате за Таекуон-дото в Северна Корея, от техническа гледна точка?

Grand Master Kong, Yong Il: Северна Корея няма собствен стил в Таекуон-До. Таекуон-До е корейско бойно изкуство, питате ме какво мисля за него от техническа гледна точка?

Stuart Anslow: Да, само от техническа гледна точка.

Grand Master Kong, Yong Il: Аз смятам, че е най-прецизното бойно изкуство достъпно днес. Има точни позиции за оптимално блокиране, удари с руце и крака. Това го прави по-лесно за преподаване от инструкторите. Занят се точните градуси, на които трябжа да се краката и т.н. Ако синусоидната вълна е изпълнена правилно дава възможност за допълнителна сила и баланс. Синусоидната вълна е изклиучителна за нашият стил на Таекуон-До и го разграничава от други бойни изкуства.

Stuart Anslow: Поддържате ли идеята, че синусоидната вълна означава падане, повдигане и падане отново или просто както е описано в наръчика, като вълнообразно движение нагоре и надолу?

Grand Master Kong, Yong Il: Това е трудно за обяснение само с думи. Виждал съм много ученици, които не са разбрали напълно синусоидната вълна и я подчертават повече от необходимото. Това е техника, която трябва да бъде преподадена и практикувана правилно за да бъде ефективна.

Stuart Anslow: Каква е вашата теория за силата? Как могат да се изпълнят техниките с повече сила, без да бъдат забавени?

Grand Master Kong, Yong Il: Използвйки цялото тяло. С точен тайминг и скорост може да се постигне най-голяма сила в техниките. Изключитено важно е да се използва голяма част от тялото едновременно. Например, при удар с ръка, не трябва да използваш само ръката и юмрука, а трябва да създадеш сила чрез движението на цялото тяло с „фокусиране” на силата в една посока

Stuart Anslow: Кое е по-важно в техниката – скоростта, точността или повече сила?

Grand Master Kong, Yong Il: Скоростта и точността създават сила.

Stuart Anslow: Колко е важно за един ученик да разбере приложенията на формите в Таекуон-До?

Grand Master Kong, Yong Il: Това е изключително важно. С упражняването им придобиваш точна техниката, баланс и фокус. Ако не разбираш приложението на движението във формата, тогава не може да има пълна яснота върху това което правиш.

Stuart Anslow: Има ли много скрити приложения в Таекуон-до формите.

Grand Master Kong, Yong Il: Аз не смятам, че има скрити техники. Таекуон-До е много прецизно бойно изкуство и всяко действие може да бъде обяснено от всеки добър инструктор.

Stuart Anslow: Много ученици минават набързо през формите и никога не научават точно тяхните приложения, често защото техните инструктори също не им ги разясняват, например „twin palm pressing blocks” в Joong-Gun често е бил поле за въпроси, дали е показано като блок за удар с крак и ръка по едно и също време! Какво е предназначението на това движение?

Grand Master Kong, Yong Il: За защита от двама нападатели, единият удря с ръка другият с крак. Извършва се бавно само за демонстриране, но приложението се изпълнява с нормална скорост.

Stuart Anslow: Също, 9-shape block?

Grand Master Kong, Yong Il: Той се използва за чупене на ръката на нападател, който те е хванал за ревера или за защита от удар с ръка или крак. Реално, това движение може да бъде и нападателно.

Stuart Anslow: Някои инструктори дават различни приложения за едни и същи техники, например, аз съм учил „twisting hands motion” в Yoo-Sin като захват или ключ.

Grand Master Kong, Yong Il: В тази конкретна форма, генерал Чой никога не ми е разяснявал какво е точното приложение на това движение (във формата). Както и да е, това не значи, че движението не може да има редица приложения.

Stuart Anslow: Друго чудато движение са шесте ‘W’-образни блока в Toi-Gye? За какво са те всъщност и защо се повтарят толкова много?

Grand Master Kong, Yong Il: Те са предназначени за защита от странични атаки. Единият блок е със вътрешната част на ръката, другият с външната. Това се изпълнява в „stamping motion”. Единствената причина за изпълнението в „stamping motion” е генерирането на по-голяма сила в ръцете.

Попита ме защо се повтарят толкова много пъти? Защото генерал Чой е казал така! (Grand Master Kong се смее)

Stuart Anslow: Участвали ли сте във формирането на ITF формите? Ако да, в коя и в какъв аспект?

Grand Master Kong, Yong Il: Докато генералът създаваше формите ние бяхме една група от хора заедно с него, които ги изпълняваха и подобряваха заедно.

Stuart Anslow: Някои в частност?

Grand Master Kong, Yong Il: Не. Ние работехме върху повечето форми като група заедно с генерал Чой.

Stuart Anslow: Посещавате ли често Англия?

Grand Master Kong, Yong Il: През 1973г. бях в Англия заедно със световният демонстративен отбор. Отново през 1975г., участвах отново в демонстрация на турнир, организиран от GM Rhee, Ki Ha. Бях там заедно с CK Choy и JS Park.

Stuart Anslow: Какво е вашето мнение за видните майстори в Англия като Grandmaster Ki Ha Rhee?

Grand Master Kong, Yong Il: Питате ме само за Английските майстори или за всички високопоставени майстори?

Stuart Anslow: Само за Англия !

Grand Master Kong, Yong Il: Уважавам много Таекуон-До инструктори по света. Ние всички работихме много усилено заедно с генерал Чой за разпространяването на Таекуон-До.

Stuart Anslow: Имате ли деца или внуци? Ако имате, те тренират ли Таекуон-До?

Grand Master Kong, Yong Il: Имам двама сина. Единият е на 25 и се казва Анди, а другият ми син е Дъглас и е на 24. И двамата са носители на II дан черен колан.

Stuart Anslow: Какви спомени бихте споделили от ранните години на вашата тренировка? Имате ли някоя история, която да споделите с нашите читатели?

Grand Master Kong, Yong Il: Обичах да уча. Беше изключително забавно да тренирам с приятелите ми и да уча ежедневно от моят инструктор.

В Корея, когато тренирахме, пода беше мнооого студен и не можехме да стоим на едно място много дълго. Ние трябваше непрекъснато да се движим и да тренираме. (Той се смее!!!)

През лятото беше толкова топло, че можехме да изтискаме потта от униформите си многократно по време на тренировките ни.

Stuart Anslow: Какво ви накара да се преместите в Америка?

Grand Master Kong, Yong Il: Когато преподавах на американската армия един от високопоставените войници беше мой ученик. Той ми изпрати покана да дойда в САЩ. По това време живеех доста добре в Корея и не исках да идвам. Но той ме убеди да видя света, не само Корея. В Корея има ограничения за посещенията в други страни. Ако живееш в САЩ можеш да пътуваш навсякъде. Това ме накара да се преместя.

Имах мечта да представя Таекуон-До на света и не харесвах ограниченията, които поставяше Корея относно пътуванията в други страни.

Stuart Anslow: Разбрах, че сте бил главен инструктор във ФБР? Как беше там и показахте ли им цялостно Таекуон-До или само части от него?

Grand Master Kong, Yong Il: Показах им всички форми точно както обучавам моите ученици сега. Не само самоотбрана, но всички аспекти на формите и спаринга също.

Stuart Anslow: Още ли сте на тази позиция?

Grand Master Kong, Yong Il: Не.

Stuart Anslow: Как могат хората да научат повече за ICTF?

Grand Master Kong, Yong Il: Могат да посетят официалният сайт на ICTF.

Stuart Anslow: Накрая, какво крие бъдещето за Таекуон-До, ICTF и за вас ?

Grand Master Kong, Yong Il: Един добър мой приятел, който е свързан с ICTF, ми каза веднъж преди няколко месеца “Бъдещето е толкова светло, че ще трябва да носиш очила “.  В началото не разбрах какво имаше предвид.  Трябваше да ми го обясни.  (Kong се разсмя).  Но сега знам, че това беше доста точно казано, тъй като интереса към ICTF беше почти изумителен. Колкото до мен, аз ще продължа да тренирам и преподавам ТаеКуон-До, както и да вървя напред заедно с ICTF, както и с помощта и опита на нашите членове.

Stuart Anslow: Grandmaster Kong, аз искам да ви благодаря за отделеното време за споделяне на вашите възгледи, мисли и чувсква към ТаеКуон-До с мен, както и за това, че бяхте много прям и честен, въпреки че зададвах някои трудни въпроси. За мен беше удоволствие и привилегия да ви интервюирам и съм сигурен, че ICTF ще направи страхотни неща за инструкторите и практикуващите ТаеКуон-До по света. Очаквам с нетърпение да се видим отново при следващото ви идване във Великобритания.

Grand Master Kong, Yong Il:  Благодаря, за мен също беше чест да дам това интервю.

 

Превод:  Б. Симеонов

(Visited 85 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...