Интервю с вицепрезидента на ITF майстор Pablo Trajtenberg 2004

No votes yet.
Please wait...

 

Йержи Йедут: Кажете ни каква позиция заемате в ITF и ITF-Аржентина?

Майстор Pablo Trajtenberg: В Аржентина – защото това е моята държава – аз съм генерален секретар на аржентинската федерация, но наистина не мога да посветя цялата си енергия на моята локална група, защото пътувам много, наблюдавайки много инструктури.Пътувам много, не изпитвам повече за цветни колани, само за данове. Така че главната ми работа е да наглеждам моите инструктори не само в Буенос Айрес, но и в провинцията. През миналата година станах Старши вице-президент на ITF и имам задължения също като член на Техническия комитет.

Й.Й.: Имате ли собствен офис и хора, които работят за Вас или като Генерален секретар сте отговорен за всички задължения?

П.Т.: Имаме администрация, която работи в офиса и дейността й насочена към приемането на тайкуондисти от целия свят, организират се срещи с инструктори от АА Асоциациите,където имаме международна дейност.С това се занимава администрацията, така че не ми отнема много време. Ние се занимаваме с работа в офиса когато планираме организацията на национален курс за инструктури или правим национален турнир или селекция.Ние се опитваме да ограничим нашата работа, за да спестим ресурси, да се предпазим от големи усилия, а също се опитваме да ограничим нашата рюбота, за да избегнем бюрокрацията, така всяка група върши собствена работа.

Й.Й.:Кажете ни каква е структурата на Taekwon-do в Аржентина?

П.Т.: Местната структура в Аржентина премина през много промени.Това е причината, поради която аз искам да предам опита си на ITF.В началото ние искахме да контролираме всичко от едно място и това беше много отговорна роля, имаше противоречия за пари, но сега даваме повече автономия на всяка група. Всеки четвърти дан има своя собствена група, той има възможност да изпитва, да се придвижва напред, да получи свой собствен формуляр за кандидатстване и всички тези неща. Когато решаваме важни въпроси, ние ги таксуваме много евтино, така че хората да не се оплакват. Ето защо ние се събираме само за национална регистрирация на степени, във връзка с ITF и за националния шампионат или за селекцията. Ние играем важна роля при посещения от чужбина. Ако независими групи са поканили инструктори, ние не искаме да ни се отнемат правата от инструктори чужденци, както ставаше в миналото с корейците. Затова ние участваме само в специфични въпроси, които касаят бъдещето на Taekwon-Do в Аржентина. Само в тези случаи.

Й.Й.: Разкажете ни за Националната Асоциация, за нейната структура.

П.Т.: Ние имаме Федерация. Тази Федерация е представена от асоциации или от индивидуални лица.Имаме такъв вид структура. Асоциацията трябва да се ръководи от инсруктор 4-ти дан или по-голяма степен и тази асоциация има само една група или много клубове. Ние не признаваме асоциация, която се ръководи от по-ниска от 4-ти дан степен.

Й.Й.: Това означава ли, че инструкторите, преподаващи в училищата, имат 4-ти дан и нагоре?

П.Т.: Те могат да бъдат 1-ви дан и да преподават докато следват указанията на инструктор с висока степен.

Й.Й.: В този случай на цветните колани не им е позволено да водят занятия?

П.Т.: Не, никога.И също не може 3ти дан или по-нисък да изпитва.

Й.Й.: Знаем, че има много трениращи Taekwon-do в Аржентина (около 50 хиляди). Има ли някакви специални причини защо Taekwon-do е толкова популярно бойно изкуство?

П.Т.: Правителството направи скоро проучване да разбере колко хора тренират всеки спорт тук. Те забелязаха, че най-популярния спорт е футбола, на вторият най-популярен спорт са бойните изкуства и сред бойните изкуства първо излезе Taekwon-Do. Що се отнася до обясненията за това, аз мисля, че те са социални, защото хората имат проблеми с насилието, проблеми в семейството. Много хора ходят на психолог и те обикновено им препоръчват да дойдат при нас, защото интуитивно нашата система успокоява хората, дава на хората повече спокойствие в техния живот.

Лекарите им препоръчват да дойдат в залата и да тренират Taekwon-Do. За това е популярно. Ти си на улицата и виждаш деца с ITF добок (WTF е малко развито в Аржентина), ние се ползваме от този вид реклама. За съжаление, ние имаме много насилие в обществото през последните години, така че нашата организация започна да говори и да подготвя структурата и нашите членове да се справят с тази нова ситуация, защото в миналото ние получихме хора и беше така.

Сега, когато изпитваме за степени, ние изискваме черните колани да имат папка с реч, така че да знаят точно как да предложат Taekwon-Do и как да изразят ползата от Taekwon-Do пред обществеността, така че ние окуражаваме инструкторите да отидат в училищата или на други места и да обяснят и предложат нашето изкуство да бъде изучавано на това място. Училищата отварят вратите си за нас, защото имат проблеми с насилието и се нуждаят от допълнителна помощ. Преди няколко месеца имахме много голям проблем в провинцията на Аржентина, когато един студент от втори курс влезе с пистолет и уби 3-ма негови състуденти там, в неговата класна стая. Следващата седмица друг студент може да се опита да направи същото, не уби никого за щастие, така че училищата не знаят как да решат проблема с насилието. Но те поне знаят, че трениращите Taekwon-Do може да имат шанса да успеят да решат тези проблеми и ние насочваме целта на нашата реч към това и то наистина действа, защото ние ги учим как да контролират негативната енергия. Така ние сме – мисля – на правилния път да дадем ценностите на Taekwon-do на нашето общество.

Й.Й.: Според Вас, Taekwon-do развива ли се в Аржентина или стои на същото ниво?

П.Т.: Миналата седмица получих отлични резултати – защото в уилището, където учи моя син, което е отдалечено от града – аз препоръчах един инструктор, който търсеше работа и училището го назначи като занимаващ се с дейност извън учебната програма, което е обикновения статут на нашата дисциплина. А по-късно директорът на училището извика този инструктор и му каза ” следващата година ние искаме да преподавате Taekwon-do не като допълнителен предмет, а да го включим като част от учебната програма”. За нас това означава, че трябва да окуражаваме всички инструктори да обръщат внимание на училищата, да се концентрират върху цялата информация за местата за преподаване, така че да се използва като представяне или предложение, нещо, което още не е експлоатирано, това, мисля, е начина, по който ще развиваме Taekwon-do по-нататък.

Й.Й.: Какво мислите за жените, трениращи Taekwon-do?

П.Т.: Когато започнахме да преподаваме в Аржентина, не беше разрешено на жените да тренират, защото в този период част от мъжкото общество беше предубедено към жените. Това означаваше, че те нямат достъпа до нещата, до които мъжете имаха. Но, за щастие, социалната ситуация започна да се променя и жените сега се радват на пълни права. В миналото Световният шампионат нямаше жени участнички и веднъж ние получихме петиция, подписана от много трениращи жени, които се оплакаха за разликата в третирането на мъже и жени. Ето защо ние им позволихме да участват в шампионата. До тогава те бяха започнали да се увеличават числено, защото като мъже ние сме по-силни физически отколкото са те, а жените не са доволни от това. Така че те искат да станат по-силни не само физически, те искат да са във форма за работа и т.н. Така в Taekwon-Do – “- до” дава обяснение какво става, в смисъл на причина, и сега, когато жена влиза в залата, тя те посреща с поглед “Искаш ли да се биеш с мен?”. Имахме веднъж ситуация, в която синът ми препоръча на един негов приятел да да дойде в моята зала и в залата беше Каролина Менегазо, световна шампионка. Момчето беше червен колан и инструктора го сложи да се бие с това момиче и момичето му нанесе толкова много юмруци и ритници, че той се отказа да тенира в моята зала. Това означава, че имаше много промени, отнасящи се до статута на жените. Сега са на същото ниво като мъжете.

Й.Й.: Някои хора не обичат да гледат женски бой. Какво мислите, трябва ли жените да тренират Taekwon-Do? Колко жени в момента тренират Taekwon-Do в Аржентина?

П.Т.: Числото нараства. Сред момичетата може би е малко повече, бих казал. Сред подрастващите считаме че 45% са момичета. Сред възрастните – малко по-малко, 30% или 35% са жени, това са резултатите на трениращите жени, но те нарастват. Разбирам, че обществото налага на жените да бъдат мили, не агресивни. На мъжете е дадена възможността да бъдат агресивни, така че Taekwon-Do дава шанса да изразят тази агресия, което е чудесно за тях. Много психолози казват, че хората трябва да се захванат с Taekwon-Do и ни пращат ученици.

Й.Й.: Бихте ли окуражили хората, родители и деца, да започнат да тренират Taekwon-Do много рано?

П.Т.: Разбира се, когато започнах да тренирам Taekwon-Do и започнах да преподавам, ние не позволявахме на децата да тренират. Трябваше да си над 14 или 15, но мина време и възрастовата граница падаше по-ниско и по-ниско всяка година, но аз винаги съм препоръчвал трениращите да бъдат най-малко на 10 години. Още мисля по същия начин. Но някои родители казват, че ако не приема детето им, ше го пратят някъде другаде. Така че трябва да го приема. Възрастовата граница пада и ние имахме изпити на деца на 4 години. Трябваше да ги приемем, защото родителите щяха да ги пратят на друго място да тренират. Трябва да се създаде специална система за деца, различна от тази на възрастните, такава, че те да се чувстват добре и да развият и физическите и духовните си умения.

  

 Й.Й.: Каво мислите за даването на черен колан на деца?

П.Т.: Това е същия проблем. Искам да им дам черен колан когато са малко по-големи, но трябва и да ги стимулираш и на някакъв етап трява да им дадеш черен колан.

Й.Й.: Има ли някакво ограничение или правило?

П.Т.: Не,няма. Ние само поставяме черно и бяло в колана, така че да личи, че детето е под възрастовата граница. Защото ако едно дене започне да тренира и тренира повече от 4 години, трябва да му дадеш черен колан. Ако поставиш ограничения за черния колан, губиш много трениращи деца.

Й.Й.: Правителството във Вашата страна подкрепя ли Вашата организация по някакъв начин или специално подкрепя инструкторите?

П.Т.: Не, ние предпочитаме да го правим сами.

Й.Й.: Това означава ли че правителството не подкрепя нито един не-олимпийски спорт или само Taekwon-Do? 

П.Т.: Правителството не подкрепя нито един не-олимпийски спорт, включително Taekwon-Do. Футболът получава много голяма подкрепа, защото футболът е голяма организация, но и защото има политически последствия. Ако си президент на един от водещите отбори в Аржентина, можеш да скочиш на политическата сцена. Но ние не искаме да сме твърде близо до политиката, защото наи-добрия начин е да оцелееш самостоятелно. Единствените, за които получаваме някаква подкрепа, са нашите инструктори. Ако някой инструктор иска да пътува на междунароно състезание, мозе би областта или общината, където живее той, може да му даде парите, но не и нашата федерация.

Й.Й.: Ако погледнем твърде популярните спортове като кик-бокс и други системи, мислите ли, че те имат някакво влияние върху Taekwon-Do или могат да бъдат разглеждани като причина да се губят ученици?

П.Т.: Когато гледаш телевизия в Аржентина, почти не можеш да видиш такова шоу. В Евпопа можеш да гледаш много шоута за бойни изкуства. Ние бяхме приятно изненадани и наистина ги харесахме. Но аз още мисля, че те не се състезават с нас, защото родителите никога няма да изпратят децата си да тренират по този ужасен и откачен начин да унищожават тялото си. Taekwon-Do е безопасен начин да постигнеш духовна и физическа сила и да се научиш да се биеш без да се нараниш. Това е напълно различно от бойните изкуства, за които споменахте. Те никога няма да са ни конкуренти в залата, те са само шоу. От тази гледна точка, аз не мисля, че губим ученици.

Й.Й.: Каво мислите за посоката в която ще се развие Taekwon-do в бъдеще? 

П.Т.: За мен е много ясна. Това е социалното направление. Обществото едва сега започва да разбира как Taekwon-Do може да допринесе за индивидуалната хармония. Правителствата имат проблеми с войните, наркотиците и много други неща, Навсякъде цивилизацията иам едни и същи проблеми. Имаме ключа да направим нещо, да решим тези проблеми. Нашето бъдеще е да участваме като помогнем на обществото да реши всички тези въпроси.

Taekwon-Do е толкова силно, че може да промени целия ти живот. И аз само трябва да се обърна към моя собствен опит. Когато бях на 17, аз се биех на улицата, бях непослушен, участвах в скандали, и т.н., имах проблеми с жените, не бях в хармония със себе си.

Тогава започнах да тренирам Таekwon-Do  и от този момент аз бях способен да се разтоварвам и успокоявам и станах отново нормален. Това ме научи какво може да направи TKD и как става това.

Сигурен съм, че знам как да помогна на хората с Taekwon-Do. Това е социален начин да помогнем на хората да преодолеят трудните проблеми и това скоро или по-късно ще доведе до по-добро общество.

Й.Й.: Вие сте Старши вице-президент. Какви предимства има ITF като организация?

П.Т.: Първо, ние знаем точно къде отиваме.Както Ви казах, Master Тран, нашият президент, също перфектно знае, че ние трябва да развием социалното направление. От друга страна, това е първият път когато имаме демократична организация, защото в миналото бяхме замесени в проблеми с корейците. Това означава, че използвахме много енергия да се караме помежду си или в конфликти, които не бяха наши.

Сега ние нямаме енергия, имаме работа, за да развием един проект, да стигнем на едно място. Това е наи-важната полза, защото всички други неща са включени в накакъв вид война. Ние не сме във и не искаме война. Ние само се опитваме да поставим Taekwon-Do на правилното му място. Разбира се, имаме някои неща да решим. Добре го осъзнаваме. Умът ни е чист, ще се обърнем към социалния мотив, за да разпространим духа на Taekwon-Do, правейки наи-добрите световни състезания, предлагайки най-квалифицираните инструктори, достигайки върха и забравяйки конфликта с Корея, без да забравяме къде е родено Taekwon-Do и пазейки жив спомена на нашия скъп създател, генерал Чой Хонг Хи.

Мисля, че това е общата полза, която имаме: нашето автентично минало и обещаващо бъдеще.

Й.Й.: Очаквахте ли, че след като почине генерал Чoй Taekwon-do ще бъде разделено?

П.Т.: Аз очаквах разделение, наистина, защото знаехме, че не всички ще приемат демократичните процедури. Заедно ITF направи справедлива система, ние сме в безопасност при този вид демокрация, дори на техническите места, защото всвеки може да бъде заместен, дори президента на ITF. Ако е необходимо, дори Техническия комитет  може да бъде сменен. И в нашата организация ние се разбираме по-добре с всеки изминал ден, защото има добро общуване и еднакви цели. Разбира се, аз знаех че корейците ще заемат една позиция а сина на генерал Чой – друга. Но всеки ще следва своя собствен път. Но подкрепата, която получаваме от нашите членове  е толкова голяма, че успяхме да постигнем много позитивно разбиране помежду си.

Й.Й.: Коя е наи-важната задача или цел на ITF сега?

П.Т.:Нямаме само една. Да помогнем на инструктурите е една от главните цели.

Й.Й.: Имате ли основно насока, която следвате, нещо, в което да вярвате?

П.Т.: Мисля, че едно от наи-важните неща е да да се поставим на мястото на другите хора, което се нарича “съпричастие”. Това винаги си го повтарям. Този метод прилагам към семейството си, към приятелите си , към всички важни неща. Поставям себе си на мястото на другите.

Й.Й.: Разкажете ни за семейството си.

П.Т.: Сега се чувствам малко виновен, защото с всичките си задължения и пътувания аз често трябва да отсъствам у дома. Но се радвам, че са здрави. Имам 3 деца, 3 момчета на възраст 25, 23 и 12 години, които работят и учат. Наистина обичам жена си. Бракът ми е от 30 години. Така че съм наистина щастлив.

Й.Й.: Ккави са плановете Ви за близкото бъдеще?

П.Т.: Опитвам се да изживея момента. Не планирам много, защото животът ми тече много бързо. Що се отнася до пътуванията, аз се опитвам да мисля: ние сме тук, къде ще бъдем утре? Ако правим много планове, това означава, че днес е утре. Аз се опитвам да се спра и да си казвам, че днес е днес.

Й.Й.: Как оценявате Европа?

П.Т.: В началото на живота ми в Taekwon-do ние гледахме на Европа с “нямаме хора там” подход. Аржентинците бяха бунтовници и европейците също, защото когато срещнах Master Bos и  Luis Baguena всички ние водехме голяма битка с ITF. Видях добра техническа подготовка на световното състезание, исках да я усвоя, но също така те бяха бунтовници в организацията, като нас. Ние почувствахме нещо общо. С времето ние намерихме хармония, защото чувствахме, че ние също искаме да бъдем с честни хора. Европейците имат свои правила и тези правила трябва да се спазват. Сега разбирам, че това е единствения начин да станат нещата.Опитвам се да кажа на всички наши хора, че трябва да подражаваме на Европа, защото имат правилник и са квалифицирани хора. И ние сме така, имаме правилник, но когато има съгласие да го променим малко, няма проблем и ние усъвършенстваме процедурите. Аз съм щастлив за важността на Taekwon-Do  в Европа, и аз срещам приятели там. Също, защото наи-добрите трениращи имат много добро познание на изкуството, много добър стандарт, отразяващ тази чудесна работа.

Й.Й.: Кога срещнахте ген. Чoй за първи път?    

П.Т.: През 1968. Аз бях жълт колан в Аржентина тогава. Моментът, в който аз бях наистина горд, беше, когато ген. Чой ми даде награда за лоялност. Това наистина значеше нещо. Много пъти ходих да го виждам в Канада и оставах в дома на дъщеря му. Много пъти спорех с него, когато мислех, че греши. Защото да бъдеш прям беше начин да си верен на него и неговото преподаване.

Итервюто е взето от г-н Тадеуш Лобода и г-н Йержи Йедут, 24 октомври 2004

превод : Анна Костадинова

(Visited 99 times, 1 visits today)
No votes yet.
Please wait...