Знанието е Сила!!

Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...

Таекуон-до повелява „Знанието е Сила”. Как придобиваме знание? Придобиването на знание преминава на етапи. Тук са описани етапите за придобиване на знание в Таекуон-до.

 

ПЪРВИ ЕТАП: Не знаеш това, което не знаеш. Това ще ти навлече много неприятности.

Ти си невеж/а, толкова невеж/а, че дори не знаеш, че си невеж/а. Това пълно невежество по темата ще те накара да изказваш крайно съмнителни или грешни твърдения или да взимаш решения направени поради пълната липса на разбиране на последствията от твоите действия. Това често ти причинява достатъчно срам, че да преминеш към следващия етап на ученето. Що се отнася до таекуон-до, по-голяма част от хората са на това ниво. Те не знаят нищо за Таекуон-до и не знаят нищо от това, което изпускат от незнанието.

 

ВТОРИ ЕТАП: Не знаеш това, което знаеш. Това е също толкова лошо , колкото първи етап.

Ти вече си придобил/а някакво знание, но си невеж/а относно това което знаеш. Научил/а си много за Таекуон-до, но си изпълнен/а със съмнение в собствените си възможности и си настроен/а позитивно или негативно към това. За да са се пребори със съмнението, Таекуон-до има изпити за степени, където се съревноваваш със своите съотборници. Колкото повече напредваш в степента си, толкова по-високи стават критериите, а броя на хората с твоята степен намалява, така че може да установиш, че не си толкова знаещ/а, колкото си си мислел/а преди сравнявайки се с равните ти по степен. Понякога, дори може да се върнеш с едно или друго ниво, за да преоцениш и преосмислиш прогреса си.

 

ТРЕТИ ЕТАП: Знаеш това, което Не знаеш. Не е толкова добро, колкото четвърти етап, но все пак ти спестява неприятности.

Сега вече се осъзнал/а колко си невеж/а и се стремиш да направиш нищо по въпроса. Белите колани са на това ниво. Те осъзнават, че нищо не знаят за Таекуон-до и са започнали да се обучават, за да придобият знание.

 

ЧЕТВЪРТИ ЕТАП: Знаеш това, което знаеш. Това е добре; пази те от неприятности.

Сега вече си придобил/а силата на знанието! Твоето знание за темата е такова, че можеш да правиш непредубедени преценки по темата. Ти разбираш своята тема и можеш да поддържаш и подобряваш нивото си при пълна липса на външни стимули. Ти си авторитет в темата си и хората слушат и уважават възгледите ти и правят преценки основани на твоите възгледи. На всичкото отгоре, можеш реално да оцениш твоята истинска стойност и положение, сигурност, самоувереност, необятност, която се пренася към по-малко знаещите. Сега вече имаш високата степен на черен колан, способен да споделя своето знание с останалите, които още са на втори етап.

Докато придобиваш повече знание за Таекуон-до и се развиваш до майсторските степени, ще откриеш все още не знаеш това, което не знаеш.

(Visited 119 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 5 votes.
Please wait...