Генерал Чой Хонг Хи: Изминаха десет години

Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...

Навършват се десет години от смъртта на човека, който стои в основата на развитието и разпространението на изкуството – ТаеКуон-До. Генерал Чой Хонг Хи водещият създател на Таекуон-До и основател и първи президент на Интернационалната Таекуон-До федерация (ITF) почина от рак на стомаха в Пхенян, Северна Корея на 15 Юни 2002 година.

Според сведенията, генерал Чой е бил носител на 2ри дан по японско Карате, когато е започнал работата върху създаването на свое ново бойно изкуство. През 50-те години на 19 век, по време на процеса по създаването му, той е получил разрешение от президента на Република (южна) Корея да използва името „Taekwon-Do” за това ново бойно изкуство на Корея и именно датата 11-ти Април 1955 година става известна, като рожденият ден на Taekwon-Do.

В продължение на почти половин век, включително и на 80 годишна възраст, генерал Чой работеше неуморно по развитието на Taekwon-Do посредством семинари  и международни инструкторски курсове. Той управляваше Международната Таекуон-До  Федерация с желязна ръка и се ползваше с невероятно уважение от своите последователи по света.

 

Исторически Контекст

На 22ри Март 1966 година генерал Чой основава Международната Таекуон-До Федерация, която се отделя от Корейската Таекуон-До Асоциация, с цел разпространението на изкуството по света – подвиг, който генерала можа да осъществи. Отделянето от Корейската Таекуон-До Асоциация от части се дължи и на едноличния стил на управление на генерал Чой и разногласията с второто поколение лидери, които са поставяли на преден план спортните правила, като унифицирана отправна точка, а не първият вариант на формите, които генерал Чой е създал. Впоследствие, покрай спора за налагането на Таеквон-До, а не предпочитаният от тях вариант – Танг Су До, генерал Чой решил да се отдели от КТА.

Има много спорове около генерал Чой. Той е бил в затвора поради противопоставянето на японското управление по време японската окупация над Корея. Той също е бил голям критик на военната диктатура, която се е разпространила в Южна Корея по онова време. По време на пика на правителствена жестокост през 1972 година генерал Чой е напуснал страната и е заминал за Канада, като е оставил цялото си семейство. Дори и след това той е останал яростен критик на правителството.

След като корейският диктатор генерал Парк е бил убит от директора на Корейската Централна Разузнавателна Агенция, генерал Чой се е надявал, че ще успее да се върне в страната, за да продължи своята работа по изграждането на Taekwon-Do. Това така и не се осъществило.Друга военна група поела контрол, след като генерал Чун До Хван станал новият лидер на Южна Корея.  Южнокорейското правителство и КЦРА (Корейската Централна Разузнавателна Агенция) били твърдо решени да унищожат ITF, тъй като тя осигурявала на генерал Чой възможност да пътува по целия свят, а именно тази възможност била използвана от него да критикува правителството в допълнение към преподаването на изкуството. В допълнение Южна Корея целяла да използва Taekwon-Do като политическо и културно средство за пропаганда. Д-р Ким Ун Йонг (първият президент на WTF) още тогава е работел над това да превърне Taekwon-Do в олимпийски спорт. Съответно, нормално е да се опитат да отслабят влиянието на ITF, като конкурентната организация. С увеличаване на натиска от страна на Корейската Централна Разузнавателна Агенция – Южна Корея и успехите на WTF в изграждането на тяхното Taekwon-Do, позициите на генерал Чой в Корея отслабнали.

Именно поради това генерал Чой осъществил контакт със Северна Корея, като се опитал да спечели повече корейски инструктори на своя страна, както и политическа и финансова подкрепа, чрез която да да се бори с политическата и финансова помощ, която получава WTF от Южна Корея. Именно този ход подпомогна значително на ITF, но след години оказал и негативен ефект.

Желанието на генерал Чой да развие ITF му спечелило много врагове. Неговите последни желания за бъдещето на ITF остават тема на много спорове и разногласия, с много членове на ITF, тълкуващи насоките на тези последни думи.

Той починал в пхенянска болница, обграден от севернокорейци, някои от които били неговите най-близки майстори. От болницата било обявено, че генерал Чой е избрал за следващ – втори президент на ITF проф.Чанг Унг, севернокорейски политик и член на Международният Олимпийски Комитет (IOC).

Било документирано, че това решение наистина било на генерал Чой, като то не било спонтанно и взето в последният момент, а всъщност е било взето много преди това. По това време имало сериозни разговори на много високо ниво между Северна и Южна Корея, които включвали идеята да бъдат разменени демонстративни отбори по Taekwon-Do между двете страни. Тази идея била обсъдена именно когато бил разгледан въпроса относно обдеиняването на двете организации по Taekwon-Do.

С оглед на тези политически обстоятелства, генерал Чой е мислил много относно, кой би бил могъл да завърши такъв основно политически ход  и за това избрал политик – проф.Чанг Унг. Това естествено не било прието добре от много членове на ITF, тъй като те не желаели да имат допир до политиката и не се интересували от нея, също така някои недоволствали относно постоянното използване на Taekwon-Do и ITF от генерал Чой, като политическо средство.

 

Пукнатините започнали да се показват

По време на конгреса на ITF в Италия през 2001 година, синът на генерал Чой, Choi Jung Hwa заедно с неговите поддръжници имали план да свалят генерал Чой от президентския пост, като инициират вот. За следващият шест годишен мандат генерал Чой щял да бъде президент през първите две години, а следващите четири да отстъпи поста на неговия син – Choi Jung Hwa. Това било предложено на конгреса, но поради естеството на вота, същият довел до разногласия между генерал Чой и синът му. Те водили яростни спорове след конгреса, като майстор Choi Jung Hwa заявил, че севернокорейците няма да работят с него, тъй като той не би им позволил  да контролират ITF или да упражняват влиянието си над ITF, както са правили с неговият баща.

Генерал Чой се срещнал със своите старши майстори и инструктори в опит да планира отменянето на гласуването от конгреса от 2001-ва година. Генерал Чой посочил, като причина за това задълбочените дебати относно обединяването на ITF и WTF, за което той е трябвало да оставен като президент на ITF. WTF отхвърлили твърденията, че такива раговори  се провеждат. Разговорите, които се провеждали, били далче отвъд Taekwon-Do и се намирали в ръцете на северните и южнокорейски правителствени структури, които разглеждат въпроса с обединението на страната. Генерал Чой бил принуден да остане президент.

През януари 2002 година във Виена била свикана изнънредна среща на ITF, на която генерал Чой и неговите поддръжници гласували за отмяна на резултата от предишния конгрес, като била изтъкната значимостта на политическите времена, в които се намирали. Представителите на срещата се съгласили с тезата на генерал Чой и той бил преназначен за президент за пълен шест годишен мандат. На виенската среща също така било взето решение майстор Choi Jung Hwa  да бъде отстранен от поста си на Генерален Секретар на ITF.

Това довело до голямо недоволство от страна на майстор Choi Jung Hwa и той заедно със своите поддръжници напуснали ITF, основавайки собствена организация, която също била наречена ITF. Това било началото на много ожесточено разногласие между майстор Choi и генерал Choi, което продължило почти до смъртта на генерал Чой, малко преди която двамата се помирили като баща и син.

Това било началото и на други спорове вътре в самият ITF, тъй като генерал Чой бил планирал бъдещето на своята организация.

Заради срещата във Виена, на която било взето решение следващият президент на ITF да бъде майстор Choi, било свикано незабавно събрание, на което било обявено, че проф. Чанг Унг ще бъде следващият президент на организацията в изпълнение на желанието на генерал Чой, а именно политик да бъде лидер на организацията през този политически зареден период за Taekwon-Do и за Корея.

Разглеждането на въпроса да бъде избран Чанг Унг е трябвали да състои по време на планираният конгрес, насрочен за 2003-та година в Полша. Някои членове били недоволни относно начина, по които е било взето това решение и решили да го оспорят по време на конгреса през 2003-та година. Както и да е, този конгрес не бил проведен в Полша, защото Чанг Унг и ITF променили мястото на световното първенство в Гърция и той се състоял също там, докато в Полша, опонентите на тази смяна провели свой собствен конгрес, както било планирано първоначално от ITF. На конгреса в Полша, майстор Тран Трю Куан бил избран за президент на тази група, която била създадена в резултат на конгреса, която също била наречена ITF.

Тран Трю Куан беше професионален бизнесмен (с ниво Master of Business Administration – MBA), вещ боец с голям опит и близък, дългогодишен ученик на генерал Чой.

Сцената била подготвена, вече съществували три Международни Тавкуон-До Федерации (ITFs). И трите групи оспорвали законността на всяко от техните събрания,както и гласуванията, които провеждали на тях.

 

ITF днес – десет години по-късно

ITF-ът на мастор Choi Jung Hwa се насочил към привличането на нови членове, като е успял да привлече и някои последователи от оригиналната структура на ITF. Амбицията на Choi Jung Hwa е да върне ITF в Южна Корея, страната от която е бил прокуден баща му.

През 2004-та година неговата организация проведе първото световно първенство в Южна Корея и също така през 2010та година, когато той участва лично, в занк на сътрудничеството му с южнокорейското правителство. Именно тогава той даде интервю на международен вестник относно неговата вързка със севернокорейското разузнаване. Choi Jung Hwa преди това е бил осъждан за ролята, която е играл в убийтвото на южнокорейският диктатор президент – генерал Чунг До Хван.

Много от измененията в Taekwon-Do представени от неговата организация са по отношение на формите – тул. Майстор Choi Jung Hwa е въвел „kihap”(вик при изпълнението на техника) във формите и е променил името на спроната форма наречена „Juche” на „Kodang” – ход, който служи за „подсладител” на южнокорейското правителство, към което се е приближила организацията. „Juche” представлява севернокорейска комунистическа идеология, базирана на Марксизма и Ленинизма.

Днес, ITF-ът основан от майстор Choi Jung Hwa е вероятно най-малкият от трите главни организации, с 14 страни, които са взели участие на последното им световно първенство, което се проведе в Италия през 2011 година. Те продължават да работят в Южна Корея, която изглежда се е превърнала в главна квартира на организацията. През последните няколко години тази организация изгуби много значителни майстори и инструктори, както и страни, като много от тях се върнаха в другите международни групи, а някои от тях дори продължиха да оперират самостоятелно.

Grand Master tran Trieu Quan беше председател на своят ITF до своята трагична смърт в Port Au Prince, Хаити по време на земетресение с магнитут 7.0. По ирония на съдбата той беше там заради уменията си, в качеството на цивилен инжинер, с цел подобряване безопасността на сградите в региона; Той е починал, когато хотела, в който е отседнал се е срутил от силата на земетресението. Неговата огранизация сега се председателства от GM Pablo Trajtenberg. GM Tran беше първият не-корейски председател на интернационална Taekwon-Do Федерация.

ITF-ът на GM Tran представи множество промени, но най-значима е работата им по придаването на по-корпоративен облик на организацията. Представянето на ново лого е една значителна стъпка, която ги отдалечава от оригиналното и познато синьо и златно лого, което все още се използва от този ITF, но източници близки до организацията твърдят, че евентуално ще бъде използван новият дизайн за корпоратовно лого, раздалечавайки ITF-ите още повече един от друг.

По отношение на техническия аспект, този ITF използва значително по-бавен ритъм при изпълнението на формите, акцентирайки повече върху естетическата красота на формите за сметка на бойното им приложение.

Този ITF привлече двадесет и четири страни на последното си световно първенство, което се проведе в Нова Зеландия през 2011 година и поддържа значим състезателен стандарт.

Проф.Чанг Унг все още е президент на ITF със седалище във Виена, тъй като Австрийският съд отсъди, че консултативният комитет на ITF по време на избирането му за президент е следвал стриктно правилата по избирането му и следователно той е лигалният президент на ITF. Голяма част от работата на Чанг Унг се върти около получаването на Олимпийско признание за ITF.

Тази насоченост е провокирала много от промените, които са били направени по отношение на Taekwon-Do състезанията в отрганизацията. Според мнозина това е помогнало в представянето на ITF Taekwon-Do като динамично изкуство. За да получи признание, този ITF е представил две правила за ударите с ръце, които гласят, че състезателя може да изпълнява само два удъра с ръка преди да изпълни удар с крак или трябва да прекъсне атаката и след това чак има право да направи още една серия от два удъра с ръце, като по този начин насърчават използването на удари с крак. Правилата включват и задължителен удар с крак на 360 градуса, като така отново акцентират върху ударите с крака по време на скок. Тази група организира най-големите международни състезания с петдесет и осем страни участници на последното световно първенство в Пхенян, Северна Корея.

 

По-нови организации 

Върпеки, че се счита, че тези три групи представляват ITF, други малки организации също се появиха през последните десет години.

GM К.С.Хванг, който първоначално е подкрепял желанието на генерал Чой за назначаването на проф.Чанг Унг като следващ президент, в последствие напуска ITF и основава Unified ITF, вярвайки, че Чанг Унг се е отклонил от възгледите на генерал Чой  за развитието на Taekwon-Do. Unified ITF е относително малка, но има за цел да обедини всички международни групи в бъдеще.

 

Бъдещето?

В ITF се корени желанието за обединение. За съжаление покрай всичките тези естетически и технически изменения, заедно със съдебните дела, които се водят за запазени марки, обединението на ITF никога не е било толкова отдалечено. Докато всички групи почитат на създателя и все още таят топлият спомен за него в сърцата си, само едно действие би могло да покаже истинското им уважение към труда на генерал Чой, трудът, на който е посветил целият си живот, а именно това е действието на обединението. До осъществяването на тов, неговият завет остава само съвкупност от спорове и конспирации, докато Taekwon-Do семейството върви в различни посоки.

 

Благодарност: Специални благодарности на д-р George Vitale от Ню Йорк (Майстор по Таекуон-До и уважаван ТКД историк) за неговото време и съдействие за осигуряването на информацията за тази статия.

Джон Макей

 

Превод: Б. Симеонов

(Visited 304 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 4 votes.
Please wait...