Философия на Бойните изкуства

Философските школи на индуизма, класическия будизъм, даоизма, конфуцианството, шинтоизма и дзен, произхождат едно от друго и веднъж зародили се започват бързо да се разпространяват взаимодействайки с местни течения в югоизточната част на Азия, и днес имат силна традиция. Те са в основата на морално етичния кодекс на възпитанието на младите хора, на уважението към по-старите хора, на запазване на традициите и отношението към природата, на разумния начин на живот, и интелектуалното развитие на хората занимаващи се с бойни изкуства.

DSC02746bЛичността създава карма. Кармата не създава личности.

Бодхидхарма

 

 

Индуизмът оказва влияние върху бойните изкуства, като проповядва мъдрост, физическо и духовно съзвучие със себе си. По-късно, през 6-5 век пр. н. е., се създава Лотос – сутра, писмен паметник, съдържащ систематизация на техники за захват, хвърляния и удари.

BuddhaНай-силното оръжие е умът на врага ти.

Буда

 

 

Будизмът векове наред е господстваща философия в по- голямата част на Азия. Буда формира „четири благородни истини “, които съдържат същността на учението му. Първите две степени се отнасят до правилните действия, които се определят от будистките правила за начина на живот като среден път между противоположните крайности. Другите две степени засягат правилното съзнание и правилната медитация за директно опознаване на реалността като крайна цел.

По-добре е да си майстор в едно изкуство,
отколкото да владееш повърхностно хиляда
.

Японска поговорка

Даоизмът оказва изключително влияние във всички области на живота в страните от Далечния изток, включително и върху бойните изкуства. Актуални и днес са  цитатите на Сун Дзъ: „За това, когато си силен, престори се на слаб; когато си боеспособен симулирай пасиност; когато си наблизо, направи се да изглеждаш, че си далеч; когато си далеч, че си близо… Познай врага, познай себе си; дори в 100 битки никога няма да изпаднеш в опасност. Когато не познавате врага, нито себе си, във всяка битка със сигурност ще бъдете в опасност. Да спечелиш 100 победи в сто битки не е върхът на изкуството. Върхът на изкуството е да победиш врага без бой.

Философията на даоизма съставлява и значителна част от теоретичната база на Японските бойни изкуства.

Този, който побеждава другите, е силен.

Този, който побеждава себе си е могъщ.

Лао Дзъ

Конфуцианството е китайска етична и морална система създадена от китайския мъдрец Конфуций. Конфуцианството е разклонение на китайската философия, оказало влияние върху всички далекоизточни страни, което се занимава с моралното възпитание предимно на младите хора. Според Конфуций „те трябва да почитат в къщи родителите си, навън да уважават по-възрастните, сериозно и честно да се отнасят към работата си, безгранично да обичат народа си и да се сближават с човеколюбивите хора. Основни теми на конфуцианската мисъл са били ритуалът, отношението между различните хора, синовната почит и признателност, лоялност като еквивалент на семейната почит и милосърдието. В образованието се обръща внимание на моралното възпитание, интензивното обучение и непрекъснати изпити, като младите се приучават на самодисциплина, уважение към авторитетите и колективизъм. Съвсем естествено е конфуцианското учение да окаже влияние върху бойните изкуства, като пример може да се посочи уважението на ученика към учителя.

Да се научиш да бъдеш естествен е висшата тайна на

нашето изкуство.

Тошитсугу Такаматсу

Постепенно бойните изкуства в източните страни се превръщат в модерен спорт и се утвърждават като специфична съвременна социална система, привличаща младите хора. Спазването на традициите на философията на Изтока е една от главните причини източните бойни изкуства и техните спортни аналози да завладеят сърцата на хората от запада.

moriheiueshibaСпоред Морихей Уешиба, (основателя на айкидо) като живеем по един жизнен и истински енергиен начин, ние можем да се изправим пред всяко едно предизвикателство и да се приспособим към всичко случващо се. Практикуването на бойни изкуства може да направи всичко това възможно и именно приспособяването им обяснява тяхната популярност днес.

Корейски Бойни изкуства