Адвансед Таекуон-до

Адвансед* Таекуон-до е следващото ниво на ITF Таекуон-до (стил „Chang Hon“, създадено от ген. Чой) като модерно бойно изкуство, където обясненията на техниките са усъвършенствани, модернизирани, обогатени и прецизирани. Съчетава в себе си традиционната методика с най-модерните достижения на науки като: педагогика, психология, физиология, анатомия, биомеханика и др. Съобразено е с индивидуалните физически възможности и ментални потребности на практикуващите. Придържа се към традиционните форми и техники, но се концентрира върху философията „До“. Не включва спорт, политика и мистицизъм.

DSC_0148bv

Освен покриване на ученически и майсторски технически степени (цветни и черни колани), бойното изкуство има практико-приложна насоченост (самозащита) и може да бъде релевантно средство за рекреация (развлечение, забавление, отмора, възстановяване и т.н.).

На трениращите се предоставят много възможности за самоусъвършенстване, личностно израстване и изграждане на увереност в собствените сили чрез участие в най-различни мероприятия: демонстрации, лагери, семинари и др. В тези изяви, водещо не е спортно-състезателното, а социалното начало.

Техниките и методиката на обучение в Адвансед Таекуон-до, непрекъснато се развиват, тъй като истинското бойно изкуство е динамична система, която расте и се развива непрекъснато. Създадено е от ГМ Лим и у нас се разпространява от Адвансед Таекуон-до България и Advanced Taekwon-do Europe.

Адвансед Таекуон-до е подходящо за самозащита, личностно, психическо и физическо развитие. Позволява на практикуващите да продължат напредъка в обучението си във всяка възраст, без да се безпокоят за увреждане на ставите и мускулите. Философията е ключов елемент от обучението, като практикуващите се насърчават да прилагат практически принципите на бойните изкуства в живота си. Липсата на състезания обезсмисля необходимостта от постигането на високи спортни резултати, което позволява процесът на обучение да върви гладко, без стресови ситуации и с минимум контузии. Практикуващите се научават да балансират психиката си и това им дава предимство при други дейности от ежедневието им.

Адвансед Таекуон-до предлага модерна методика за обучение, съобразена с времето в което живеем. В процеса на обучение се залага предимно на позитивна мотивация. При атестация практикуващите се оценяват позитивно – какво са усвоили и какво могат, а не какво не знаят или не могат. Въведени са редица иновации като Blitz Black Belt Test – изпит за черен колан, под формата на подготвена от кандидата демонстрация, съдържаща необходимите техники. Така се оптимизира процеса и става подходящ за онлайн изпити.

Философията формира здрава ценностна система и човешки добродетели, които помагат на практикуващите да живеят пълноценно и да постъпват правилно. В Бойните изкуства философията създава добра ценностна система, функционираща в здравия ум и силното тяло на практикуващите. Практическото приложение на философията позволява на практикуващите да бъдат в мир със себе си и да се чувства добре в собствената си кожа.

Философията “До“ произлиза от китайската дума Dao, която може да се преведе буквално като “Пътят”. “До“ има много значения. В Адвансед Таекуон-до можем да определим “До“, като “начина да станеш по-добър човек и да живееш по-щастлив живот”. “До” е мощно средство, което помага на практикуващите:

  • Да станат хора, които са силни не само физически, но и духовно.
  • Да развият добра ценностна система, която да ги напътства във вземането на правилните решения.
  • Да открият успеха и щастието в живота си.
  • Да станат добри водачи, така че да въздействат позитивно на околните.

“До“ не е само източно понятие, което преподава всеобщи ценности. “До“ е закона на здравия разум. Философията „До” не бива да се интерпретира погрешно като „религия”.

Клубът

*Advanced значение:
напреднал, модерен, съвременен, свободомислещ, модернистичен и т.н.