Бойни изкуства

Бойни изкуства (Martial arts) се наричат различни системи за обучение или стилове съдържащи бойни техники, даващи ефективно надмощие над противника при водене на битка. Терминът на английски език произлиза от името на Римския бог на войната Марс (Mars-Martial).

BlxXh7zmjr0

В древността практикуването на бойни изкуства е било задължително за всеки който е участвал във воини, водил е битки или е ловувал.  Около 600 г. пр.н.е. търговията между Индия и Китай процъфтява, както и обмяната на информация относно бойните изкуства. Според легендата будисткият монах Дарума от Индия, известен още и под имената Сардили, Да Мо и Бодхидарма е разпространявал в Южен Китай техниките и философията (като смирение и сдържаност) на бойните изкуства, които продължават да са актуални и до днес.

Твърди се, че Бодхидарма е основател на манастира Шаолин. Той създал няколко комплекса от физически упражнения, които учениците му е трябвало да практикуват всеки ден за да надмогнат тялото си. Така се стремели да постигнат Просветление, като надмогнат съзнанието си и го контролират. Тези упражнения послужили по-късно за основа на първите форми в бойните изкуства.

Редица специфичности на бойните изкуства са забулени в мистицизъм и обвити в тайнственост в продължение на много години. До днес са достигнали множество митове и легенди.

Викът КИ-АИ според легендите е вик който убива, а така също и вик който може да съживява. Ки-ай, като бойна традиция е познат в качеството на офанзивно оръжие е мощен, зареден с воля и вътрешна примитивна енергия. Той произлиза от енергийна точка, която е разположена на един на 3-5 см. под пъпа, но е възможен само за тези които са реализирали хара-гей, (истински офанзивен фактор на дълбоката енергия на човека). Ки-ай престава да съществува като „вик, който убива“ за да стане „вик, който съживява в предсмъртно състояние“. Твърди се, че съществува и приложението му е възможно само в директен контакт с майстор, но той трябва да се изпълнява като допълнение към друга техника за реанимация (удар или масаж).

Жизнената енергия КИ е основно понятие в разбирането на бойните изкуства, такива каквито те са възникнали и са се развили в далечния Изток. Да се разбере какво е Ки е трудно, понеже думите деформират смисъла му, защото думата е по-бедна от съдържанието, вложено в нея. Може да се опитаме да преведем КИ като „жизнена енергия“, „вътрешна енергия“ или „излъчване на волята“. Ки се състои в неосезаемото и могъщо в проявите си единство на духовната и физическа енергия, на която е способен човек.

Същността в изпълнението на ки-ай е да използва Ки в неговите разновидности. Жизнената сила е еднакво важен фактор и в бойните изкуства и традиционната китайска медицина, особено в акупунктурата и акупесурата. Както изобщо в китайския начин на мислене, тук основна роля играе взаимодействието и преливането между ин и ян, т. е. онова, което е добро, може също така да бъде и лошо. Добрата или светлата страна е тази, която дарява с живот и изцелява, но тъмната може и да убива. Използването на този негативен аспект на ци се нарича дим мак или „смъртоносно докосване“.

Войнът нинджа бил една съвършена бойна машина, не познаваща страха, готов да умре само и само да изпълни възложената му мисия. С течения на столетия името нинджа се обвива с безброй митове и легенди.

Модерни Бойни изкуства са всички видове системи за самозащита без оръжия, които са обособени като спортни дисциплини (бойни спортове) в миналия век. Днес Бойните изкуства са загубили първоначалното си военно предназначение и са се превърнали не толкова в спорт, колкото в система за духовно извисяване. За това допринася будизмът, който трайно е навлязъл във философията на Бойните изкуства.

image-69885-13

През 70-те и 80-те години е засилен медийния интерес към Бойните изкуства, отчасти благодарение на азиатските и холивудски филми за бойни изкуства и много популярни телевизионни предавания, които включват Бойни изкуства. Брус Ли, Чък Норис, Джеки Чан и Джет Ли са видни фигури в киното, които са отговорни за популяризирането на бойните изкуства.

В модерните бойни изкуства няма митове, легенди, мистика и свръхестествени сили или енергия.

Чък Норис в своята книга „Тайната на вътрешната сила“ споделя: У всеки има нещо, което може да му донесе успех. Важното е да съумеем да развием тази скрита способност, да я извадим наяве и да я използваме по начин, който ще ни направи щастливи. Всичко това зависи от контрола върху съзнанието, от тоталната ни самодисциплина. Само така ще се научим да използваме ценните заложби, които притежаваме, и да потискаме слабостите си.

С навлизането на науката и техниката във всички сфери на човешката дейност, бяха създадени мощни източници на енергия, висок темп на общественото производство и комуникациите и заедно с това, предпоставки за глобален кризис, хронична хиподинамия и нарастващо психическо напрежение. Научните изследвания през последните години доказаха, че един от най-негативните продукти на научно-техническата революция е намалената двигателна активност (хиподинамията), която постепенно се превръща в бич на съвременното цивилизовано общество.

Една от главните социални функции на практикуването на Бойни изкуства във всичките му аспекти в съвременното общество е осигуряване на практикуващите необходимата му степен двигателна активност за пълноценната им изява във всички сфери на живота.

 

Философия на Бойните изкуства