БИЗНЕСЪТ ITF 4 – ТРИБУКВЕНОТО ЗАКЛИНАНИЕ НА ГЕНЕРАЛА

Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...

Заклинание – магически формули, изрази с тайнствено значение, отправени към свръхестествени сили. Това е енергийно влияние върху човек,  с цел да се потисне неговата воля и да се подчинява на друг.

Ген. Чой създава Таекуон-до и започва неговото разпространение, като бойно изкуство в буквалния смисъл – обучение на войниците в Корейската армия. В последствие учредява Международната федерация по Таекуон-до (International Taekwon-do Federation ITF), с която да разпространява Таекуон-до по целия свят. Започва трудно и бавно, но през 1980 намира начина – сключва политическо споразумение със Северна Корея. Ким Ир Сен  си „стиска ръката“ с генерала, като осигурява на ITF офис във Виена и атлетични международни инструктори.

От тогава ITF  и  Таекуон-до на ген. Чой придобива популярност като Севернокорейско Таекуон-до, но популярността е огромна и скоро ITF вече е «истинска» международна организация с огромен брой членове от всички континенти. Така възниква политическото противопоставяне с Южна Корея и Южнокорейското Таекуондо WTF (World Taekwondo Federation). Членовете на организацията постоянно се «убеждават», че ITF Таекуон-до е върховното бойно изкуство, което е модерно и перспективно, севернокорейските международни инструктори са най-добрите сред добрите, а неговия създател ген. Чой е издигнат в култ.

Така с течение на времето се стига до превръщането на трите букви „ITF“  в заклинание… заклинание със страшна, разрушителна сила… заклинание, което надживя създателя си!

Това се видя след  кончината на генерала през 2002. Останали без „върховният си жрец“ редица самопровъзгласили се шамани създадоха три нови международни организации с името ITF. Всички те  убедително твърдяха, че са преки наследници на генерала –  едни по линя на демократичен конгрес, другите по политическа линя на партията, а третия по генетична. Покрай тях възникнаха още дузина международни организациики със съчетание в името си на магическото заклинание с определения като: “Оригинален“, „Класически“, „Традиционен“, “Обединен“ и т.н. Трите преки наследника години наред се съдиха за това „кой е по-пряк наследник“ и накрая се осъдиха.

През това време разрушителната сила на заклинанието действаше непрестанно. Много от малките организации изчезнаха, а огромна членска маса напусна „преките наследници“, търсейки алтернатива. Водени от три буквеното заклинание търсещите таекуондисти „зациклиха“ в търсенето.  Но защо?

Просто измина много време от ерата на генерала и нещата в заобикалящият ни свят се промениха до неузнаваемост.

Таекуон-до, като модерно бойно изкуство отстъпи пред инвазията на ММА. Причините са много, като основната не е разрушителната сила на „заклинанието“, а липсата на актуализация в Таекуон-до. То се оказа застинало в 80-те години с методика подходяща за армията и състезателен правилник изискващ владеене на чисти техники за постигане на победа по точки. Това изисква от практикуващите дълъг стаж и всеотдайност в тренировките – характеристики, който днес се приемат като негативни. За това ММА привлича желаещите да се занимават с бойни изкуства – с обещанието бързо да се научат да се бият…

В последните години занимаващите се с Таекуон-до са предимно деца. Те не са войници, а търсят забавления и искат черни колани. Генералското Таекуон-до не ги предлага…

Възниква „вакуум“ за иновации в Таекуон-до и те не закъсняват. Виждаме ги в различни форми при различните организации. Има черни колани за деца, игри за най-малките, интерактивни 3D ръководства за инструкторите, нови състезателни правилници, нови дисциплини, нови методики и т.н. По-интересно е, че в последно време се наблюдава движение в посока отдалечаване от „трибуквеното заклинание на Генерала“.

Известният Гранд майстор Кванг Сунг, който притежава култовия сертификат с номер K-9-1, след смърта на Генерала през 2002, остава да работи с ITF-NK (Северна Корея). За живелия дълги години в САЩ този експеримент не продължава дълго. Той се отделея през 2004, но все още подвластен на «заклинанието» създава Unified  International Taekwon-do Federation – пак трите букви, но «обединени». Първоначално «магията» сработва, но без иновации в Таекуон-до началния успех се обръща в провал. И тук вече грандмайстора решава да се оттърси от «заклинанието» – преименува организацията на Unified Taekwon-do. Предлага Таекуон-до в автентичния му вид, но се насочва към въвеждане на иновации и се интересува от нуждите на членовете си. Видимо новата схема работи – Кванг Сунг е отново в играта.

В интервю от Ноември, 1999, Генерал Чой Хонг Хи казва:

“Изследванията ми приключиха в средата на 80-те години и няма да направя повече напредък в живота си, наследството от развитието на ТАЕКУОН-ДО за бъдещето остава с майсторите на изкуството, отсега нататък. Аз поверявам развитието на Таекуон-до на тях.“

Гранд Майстор Джеймс Лим е водеща фигура в историята на Таекуон-до и вдъхновение за всички, които обичат изкуството. През 1984 г. ГМ Лим е назначен за директор на ITF и през 1989 г. става председател на техническия комитет на ITF. Воден от думите на Генерала още в края на 90-те той представя “Адвансед Таекуон-до”, като следващото ниво на Таекуон-до, където техниките са усъвършенствани, модернизирани и разширени. “Адвансед Таекуон-до” се придържа към традиционните форми (туль) и техники на стила “Чанг-Хон”, но се концентрира върху “До” и самоотбрана, вместо върху спортни събития, без политика и мистицизъм. Включва редица иновации, методика за работа с деца и международна сертификация. Подходящо е за практикуване от хора от всични възрасти.

Адвансед Таекуон-до е достъпно в България – за повече информация вижте сайта www.Taekwon-do.bg и www.Euroatlas.org

Разрушителната сила на действие на «трибуквеното заклинание на Генерала» е значително отслабена и най-важното е, че има ясни алтернативи пред всички търсещи. Тези алтернативи са реални, те не съдържат трите букви и предлагат актуализирано към днешна дата Таекуон-до, което е достъпно за всички.

(Visited 167 times, 1 visits today)
Rating: 6.0/6. From 3 votes.
Please wait...